La nova vicepresidenta del govern valencià mantindrà els alts càrrecs imputats en la causa dels abusos de l'exmarit d'Oltra
Aitana Mas ha fonamentat la decisió en la necessitat de preservar la presumpció d'innocència dels afectats
ValènciaLa vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives del govern valencià, Aitana Mas, ha anunciat que no destituirà els alts càrrecs imputats en la causa oberta pel presumpte encobriment per part del seu departament dels abusos sexuals de l'exmarit de Mónica Oltra Luis Eduardo Ramírez.
La decisió de Mas suposa un canvi de posició respecte a les intencions manifestades per la dirigent de Compromís quan, a l'accedir al càrrec, va obrir la porta a la destitució de la directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero, una de les 14 persones encausades. Entre les 13 restants, destaquen la mateixa Oltra o la directora territorial de la conselleria a la província de València, Carmen Fenollosa.
"He decidit mantindre el meu equip. És el moment de la justícia i una qüestió de ser respectuosos amb els procediments judicials i els temps que marquen", ha defensat la nova número dos del Consell aquest dijous durant una compareixença a les Corts Valencianes. Mas ha fonamentat la seva decisió en la necessitat de preservar la presumpció d'innocència dels imputats davant la "cacera política a través dels jutjats" que, a parer seu, estan patint.
Origen del cas
La investigació que afecta els 14 imputats, entre ells alts càrrecs però també funcionaris, té el seu origen en l'any 2016, quan Luis Eduardo Ramírez, aleshores marit d'Oltra, era educador d'un centre públic d'acolliment i va abusar d'una menor. Després d'un primer judici l'any 2019, que va ser anul·lat perquè el tribunal no va tenir en consideració dos informes de la conselleria que posaven en dubte la credibilitat del testimoni de la víctima, el març del 2021 es va repetir el procés amb un pronunciament del tribunal molt similar al primer, i es va fixar per a l'agressor una condemna de cinc anys de presó. La sentència, que va ser confirmada íntegrament pel TSJPV el setembre del 2021, tot i que ha sigut recorreguda davant el Tribunal Suprem, va considerar provat que la jove, nascuda el dia 28 de maig del 2002, va patir abusos.
La causa contra la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives es va iniciar quan l'associació Gobierna-te, de la periodista i exdirigent de Vox Cristina Seguí, es va querellar contra Oltra. Tot i que en un primer moment la querella va ser desestimada pel jutge, finalment, la secció quarta de l'Audiència Provincial de València –a instàncies de la defensa de la menor, exercida per l'advocat José Luis Roberto, líder del partit ultra España 2000– va ordenar-ne la reobertura per investigar la suposada omissió per part de la conselleria del deure de custòdia i protecció, i per determinar si es va produir un delicte en l'elaboració dels informes [redactats per l'Institut Espill per encàrrec de la conselleria] que desacreditaven la versió de la víctima sobre els fets.