València"El govern del canvi [de PP i Vox] eliminarà totes les ajudes a aquells que ens vulguin imposar els Països Catalans. S'ha acabat. Per justícia. Perquè tenim personalitat pròpia. Perquè som espanyols i valencians, castellonencs o alacantins". Així ho ha avançat aquest dijous Carlos Mazón en el ple de les Corts que l'ha escollit com a nou president de la Generalitat Valenciana amb els vots del Partit Popular i Vox. Les paraules del polític conservador han suposat una transparent defensa de la polèmica decisió presa per les dues formacions al municipi de Borriana (Plana Baixa) perquè es retirin de la biblioteca municipal les revistes en català Camacuc, Llengua Nacional, Cavall Fort, El Temps i Enderrock.
Com es podia esperar, Mazón ha fonamentat part del seu programa de govern en la recuperació de les polítiques anticatalanistes que van posar en marxa els excaps del govern valencià Alberto Fabra, Francisco Camps i Eduardo Zaplana. El dirigent alacantí ha avançat que el nou executiu acabarà amb el que ha definit com a "requisit lingüístic encobert", malgrat que al País Valencià la competència lingüística únicament existeix en el sector educatiu i que en la resta d'àmbits de l'administració el coneixement del català només és un mèrit.
Cargando
No hay anuncios
En la mateixa línia, el polític popular ha explicat que el futur Consell recuperarà la llei de senyes d'identitat promoguda el 2015, que pretenia crear un observatori que vigilés i evités que cap subvenció es destini a associacions, entitats o actes que reconeguin la unitat del català. "No seré jo qui donaré subvencions a la Plataforma per la Llengua perquè assenyale professors", ha emfatitzat Mazón, que també ha detallat que suprimirà els assessors lingüístics que promouen l'increment de la docència en valencià als centres educatius.
Molt menys controvertits han estat altres punts importants del seu discurs com la promesa de reduir les llistes d'espera sanitàries, la derogació de la taxa turística i l'eliminació de l'impost de successions i donacions per a tots els ciutadans, a més d'una reducció tributària de l'IRPF que afavorirà "prioritàriament les rendes mitjanes i baixes". Abans de finalitzar la seva intervenció inicial, que ha durat prop d'una hora, el dirigent conservador ha afirmat que reclamarà el canvi del sistema de finançament autonòmic i un increment de l'aigua transvasada que arriba al País Valencià.
Cargando
No hay anuncios
Puig: "Esperem que el seu govern s'allunyi de l'esperpent"
Després d'escoltar el parlament de Carlos Mazón, el fins ara president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha promès no donar “ni un dia de gràcia” al nou Consell en matèria de violència masclista i ha garantit que el PSPV “mai consentirà el masclisme institucionalitzat” ni el “negacionisme”. El dirigent socialista també ha reclamat al polític del PP que el futur executiu no desfiguri “el rostre real dels valencians” i que s'allunyi de l'"esperpent".
Cargando
No hay anuncios
Tot i un inici de discurs exigent, Puig no ha tardat a rebaixar la seva bel·ligerància i ha ofert cinc acords al PP: un pacte per la igualtat que ampliï el Pacte Valencià Contra la Violència Masclista, un acord per a la qualitat democràtica per protegir l'Agència Antifrau i la radiotelevisió pública, un pacte contra el canvi climàtic, un acord per a una gestió pública de l'estat del benestar i un pacte per la cultura i el valencià que impedeixi qualsevol censura. “Faig un prec al pròxim govern: no trenquen per trencar, aprofiten el camí avançat”, ha reclamat el dirigent socialista, que ha explicat que el seu grup s'ha oposat a la investidura de Mazón “per coherència, per responsabilitat i per dignitat”.
La proposta de Puig l'ha recollit el nou cap del Consell, que ha acceptat els pactes del polític socialista, però que hi ha introduït dos canvis. Primer, promoure “el valencià si no és català” i, segon, sumar un sisè acord: "Exigir un canvi en el sistema de finançament autonòmic i resoldre, des del rigor científic, el problema de l'aigua".
Cargando
No hay anuncios
Baldoví: "Vox és un pagafantas del PP"
Molt més crític que Ximo Puig s'ha mostrat el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, que ha començat la seva intervenció afirmant que Vox és un "pagafantas" del PP. El polític de Sueca també s'ha referit a la censura de publicacions en català promoguda a Borriana i ha recomanat la lectura de la revista Camacuc al diputat de Vox, Jesús Albiol, que en la seva condició de regidor de l'ajuntament de la Plana Baixa ha estat el responsable de la cancel·lació de la subscripció a aquesta i altres revistes. "És una preciosa publicació feta al 100% ací", ha emfatitzat el dirigent valencianista amb un exemplar de la revista a les mans.
Cargando
No hay anuncios
Baldoví també ha denunciat l'existència d'un "programa ocult" de govern per part del PP i Vox. Segons el portaveu de Compromís, el pacte implica que els populars assumeixin "el discurs d'odi de Vox i s'obliden de parlar de violència de gènere, a canvi que Vox deixe en les seves mans [la gestió del] 95% del pressupost".
Tot i les crítiques de Baldoví, la portaveu de Vox, Ana Vega, s'ha felicitat per l'arribada al govern d'una formació que, "en la mesura que li permeti la representació que li han atorgat els ciutadans", lluitarà contra "el deliri climàtic", "l'elit globalista de Brussel·les", l'"arraconament de l'espanyol", els "espies lingüístics" i "les màfies de l'ocupació il·legal d'habitatges".
Cargando
No hay anuncios
Vega també ha aprofitat el seu discurs per recordar a Mazón que el vot favorable de Vox no és "un xec en blanc". Amb tot, ha mostrat la seva "confiança" que el polític d'Alacant estarà a l'altura i "demostrarà la valentia que en altres llocs encara no ha tingut el PP".
Cargando
No hay anuncios
"El que proposa Mazón és impossible, però..."
L'anunci fet aquest dijous pel nou president valencià, Carlos Mazón, i la cancel·lació de la subscripció de la biblioteca de Borriana a cinc revistes publicades en català han generat una gran alarma davant la possible discriminació de col·lectius, empreses i entitats pel seu compromís amb la promoció del català.
Tot i l'impacte de les paraules del nou cap del Consell, el professor en dret constitucional de la Universitat de València, Ricard Martínez, creu que el nou executiu ho tindrà difícil, com a mínim, si vol dur a terme aquesta pràctica de manera explícita. "La Constitució és molt clara en el seu article 14 quan prohibeix la discriminació ideològica. Qualsevol convocatòria que inclogués una clàusula d'eixa naturalesa podria ser anul·lada". Comparteix aquest criteri José Antonio Talavera, professor en dret administratiu i processal de la mateixa institució, que apunta la rotunditat de la carta magna en aquest àmbit. "La norma és claríssima. Una persona o una entitat no poden ser discriminades per defensar o parlar dels Països Catalans com tampoc ho poden ser si fan referència a la comunitat d'hispanoparlants", insisteix Martínez.
La contundència dels dos juristes planteja la pregunta sobre com podran el Partit Popular i Vox complir la seva promesa. La resposta sembla apuntar que les dues formacions hauran de recórrer a fórmules poc explícites però no per això menys habituals. Ens referim a la no convocatòria d'ajudes per a aspectes que fins ara estaven subvencionats, la convocatòria d'ajudes on els criteris d'adjudicació siguin molt subjectius o, directament, arbitraris. Ho corrobora el professor en dret administratiu de la Universitat de València Andrés Boix, que assenyala que en la llei de subvencions hi ha un marge per donar ajudes "per elements positius i on l'executiu pot mostrar les seves preferències". D'aquesta fórmula s'escapen, això sí, les subvencions competitives, que són la majoria, i que han d'estar reglades, adverteix Boix.
El professor de la UV també assenyala que les paraules de Mazón d'aquest dijous, així com els programes electorals i pactes de PP i Vox, haurien de suposar un problema per a un tribunal que es veiés obligat a avaluar un recurs d'una entitat exclosa. "Això passaria en un país que fos rigorós, però ací les paraules de Mazón no suposaran cap entrebanc", conclou Boix.