Les negociacions per reeditar el govern progressista al País Valencià arrencaran aquest dimarts

La conformació de la mesa de les Corts serà el primer pacte que hauran de tancar els tres partits

Ximo Puig i Mónica Oltra durant la manifestació del Dia Internacional del Treballador el passat 1 de maig
Europa Press / Ara
13/05/2019
3 min

ValènciaEls líders del PSPV, Ximo Puig; Compromís, Mónica Oltra, i Unides Podem-Esquerra Unida, Rubén Martínez Dalmau, es reuniran demà dimarts a les 11 h a les Corts Valencianes en la que serà la primera trobada formal a tres bandes per començar a negociar el nou Consell del Botànic.

L'encontre es produirà dues setmanes després de les eleccions autonòmiques, dos dies abans de la constitució del Parlament valencià i després que dimecres passat el president Puig i la vicepresidenta Oltra, tots dos en funcions, mantinguessin una primera trobada. L'endemà es va reproduir la reunió entre Puig i Martínez Dalmau.

Durant els últims dies dirigents de les dues formacions han restat importància als temps de la negociació, per la coincidència amb la campanya de les municipals i europees, i han assenyalat que no hi ha "urgència" per tancar un acord.

Acord del Montgó?

Després de reunir-se amb Oltra i Martínez Dalmau per separat, la setmana passada Puig va explicar que va veure en Oltra i Dalmau voluntat que el nou Botànic tingui "la màxima solidesa possible" i sigui un govern "estable, potent i per a tots els valencians, lluny de tenir una posició sectària, fanàtica o partidista".

Per la seva banda, Dalmau va qualificar la trobada com a "enormement positiva" i va reclamar un nou executiu "fort, unit, lleial i amb capacitat de transformació en totes les àrees". A més, va proposar que la signatura de l'acord s'efectués a Alacant. El líder de Podem va suggerir batejar la reedició del pacte progressista com l'Acord del Montgó, en referència a la muntanya que corona que les localitats de Dénia i Xàbia (Marina Alta).

Finalment, Mónica Oltra va admetre divendres que tot i que l'estructura del Botànic ha sigut "un encert, al marge de debilitats i fortaleses en la seva globalitat", això no vol dir que hagi de ser la mateixa en la seva reedició.

Negociació de la mesa de les Corts

Una de les claus de la trobada de demà entre Puig, Oltra i Martínez Dalmau, i un primer test de l'estat de la relació entre les tres forces, serà la negociació de la constitució de la mesa de les Corts.

Quan falten tres dies per a la seva designació, els portaveus del PSPV i Compromís a les Corts, Manolo Mata i Fran Ferri, han insistit aquest dilluns que la intenció que les forces del Botànic és mantenir la majoria –tres– dels cinc llocs, i que els altres dos representants els ocupen el Partit Popular i Ciutadans.

La diferència entre les forces progressistes és en la designació dels representants, ja que mentre Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida reclamen vincular la negociació de la mesa a la del pacte de govern, i designar uns membres transitoris fins que després del 26 de maig es tanqui el pacte global, el PSPV rebutja la possibilitat que la mesa sigui provisional i reclama que els representants que s'escullin dijous no siguin modificats després. Els socialistes insisteixen que el màxim representant de la cambra ha de ser de Compromís, i així reproduir l'acord del 2015, quan, a canvi de la presidència del Consell per al PSPV, els valencianistes van comptar amb la presidència del Parlament. Un equilibri de forces que, tot i que els resultats electorals semblen evidenciar que es reproduirà, des de Compromís no han volgut tancar, ja que mantenen l'esperança que un bon resultats a les municipals enforteixi la seva posició negociadora.

stats