Commemoració del 25 d'abril

Nombrosa assistència a la manifestació a València contra "els atacs" al català del PP i Vox

La marxa recupera el vigor perdut durant els anys de govern del PSPV, Compromís i Unides Podem

Un moment de la tradicional manifestació del 25 d'abril celebrada a València.

València"¡Ei, quant de temps!" "Sí, és que feia molts anys que no venia, segurament des del 2015 [any d'inici del govern de la coalició progressista formada pel PSPV, Compromís i Unides Podem]". Aquesta ha estat una de les converses més repetides en la tradicional manifestació del 25 d'abril de València, que vuit anys després ha tornat a ser multitudinària i ha reunit 12.000 persones segons els càlculs d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), organització convocant de la marxa juntament amb les formacions de l'esquerra independentista.

En un ambient festiu, en què ha destacat la presència de molts ciutadans amb les samarretes verdes de la campanya La llengua no es toca de la Plataforma per la Llengua i dels cartells amb el mateix lema de la iniciativa -Nos, els assistents han mostrat la seva preocupació pel futur del valencià i la cultura pròpia quan gairebé es compleix el primer any de govern del PP i Vox.

Les consignes en defensa del català i de l'autogovern han estat acompanyades de les habituals reivindicacions de les organitzacions participants. "País Valencià, lliure i sobirà", han cridat els militants de Compromís. "Ni Espanya, ni França, Països Catalans", han reclamat els simpatitzants d'Esquerra Republicana del País Valencià o la CUP, que al costat d'Esquerra Unida i Podem han estat les formacions polítiques presents a la marxa. També hi han acudit entitats socials i cíviques com Escola Valenciana o la Societat Coral el Micalet, sindicats com la COS o Intersindical i associacions d'estudiants com el BEA o la SEPC.

"Hui suposa l'inici d'una mobilització que serà contínua contra les polítiques contra el valencià del Partit Popular i Vox", ha avançat la presidenta d'ACPV, Anna Oliver. "No venim a celebrar una derrota, venim a celebrar que després de més de 300 anys seguim resistint", ha afegit el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, que ha promès combatre les lleis de plurilingüisme, de "concòrdia" o dels mitjans públics del nou Consell. "La lluita serà parlamentària, en el carrer i judicialment", ha detallat.

"Avui és més important que mai ser aquí. Davant els atacs al poble valencià. Des d'Esquerra Republicana i el govern de Catalunya sempre lluitarem contra l'extrema dreta. Hem reaccionat quan s'ha produït una censura [amb la no celebració del centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estellés] o quan s'ha suprimit el premi Guillem Agulló i Salvador [que ara atorgarà la Generalitat de Catalunya]", ha emfatitzat Laura Vilagrà, vicepresidenta de l'executiu català.

En la mateixa línia s'ha expressat la candidata de la CUP a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Laia Estrada, que ha denunciat l'increment de la violència contra els ciutadans progressistes. "La ultradreta apunta a les institucions i el feixisme ataca al carrer mentre la policia no fa res", ha lamentat en referència a la recent agressió grupal duta a terme a Castelló de la Plana en la qual va resultar ferit de gravetat un home de 32 anys que va estar ingressat en la Unitat de Vigilància Intensiva diversos dies.

"Ens hem de mobilitzar contra els atacs al valencià del PP, que el vol conflictivitzar, i de Vox, que directament el vol eliminar. I per això ens cal gent. Esperem ser cada vegada més", ha conclòs, Toni Royo, portaveu de Plataforma per la Llengua.

Capçalera de la la tradicional manifestació del 25 d'abril celebrada a València.
Cloenda de la tradicional manifestació del 25 d'abril celebrada a València.
stats