Moren deu ases en un projecte de la Generalitat Valenciana per reduir el risc d'incendis
El director general de Medi Natural, Benjamín Pérez, ha dimitit per la falta de supervisió del programa
ValènciaEntre deu i dotze ases que formaven part d'un programa experimental per reduir el risc d'incendis als boscos valencians han mort per causes encara poc clares. La iniciativa, posada en marxa a l'agost al Parc Natural del Desert de les Palmes, un paratge frondós tot i el seu nom situat a tocar de Castelló de la Plana, incloïa la participació de cinquanta ases i havia estat impulsada per un ramader i la mateixa administració.
La mort dels animals ha comportat la dimissió del fins ara director general de Medi Natural, Benjamín Pérez, que s'ha responsabilitzat de la falta de supervisió del programa pilot. Entre les primeres hipòtesis sobre la causa de la defunció hi ha l'absència de vigilància dels tècnics de la conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, els atacs d'altres animals i les agressions de veïns de la zona. Ho ha detallat la mateixa consellera Mireia Mollà, que en una compareixença ha apuntat a "elements vinculats a la naturalesa i a l'acció humana com a desencadenants d'una afecció multifactorial". "Hi ha elements que indiquen que l'experiència no ha sigut tutelada adequadament, que la dispersió [dels animals, motiu pel qual no s'ha determinat encara si els ases morts són deu o dotze] l'han poguda causar atacs, elements vinculats a la natura i altres animals, però també hi ha indicis d'una acció humana", ha resumit Mollà.
En aquest sentit, la consellera ha informat que al parc natural va aparèixer un text manuscrit en què s'exigia la fi del projecte per les suposades molèsties que causava. "Els ases molesten, entén que a la nit hi ha qui dorm, i tota la nit els esquellots ens molesten; lleva els esquellots o els ases moriran. Tu dorms bé a casa, si et toquen els collons amb l'esquellot què passaria? Un sol avís i últim; tu mateix, insolidari", deia l'escrit, segons Mollà.
La consellera ha explicat que el seu departament està pendent de rebre els resultats d'unes proves toxicològiques per determinar si els animals van ser enverinats. En aquest sentit, ha sol·licitat comparèixer a les Corts Valencianes per donar tots els detalls del cas. Amb tot, ja ha reconegut que la gestió de l'administració ha revelat "molts buits i comportaments poc diligents".
Entre aquests errors es destacaria una presumpta falta de comunicació. Mollà ha explicat que no va saber la situació dels ases fins al 13 d'octubre passat, quan una ciutadana ho va denunciar en una xarxa social, malgrat que dels problemes ja en tenia coneixement des del 22 de setembre la cap de servei, a la qual havia informat el director del parc natural. La consellera ha lamentat que tampoc en va ser informada el 8 d'octubre pel director general de Medi Natural, Benjamín Pérez, quan aquest va tenir notícia dels fets. "Ell entén que no era causa [suficient] per elevar-ho, però jo crec que sí. L'errada de valoració és d'ell i de tots. L'experiència no ha tingut la supervisió adequada", ha conclòs Mollà abans d'anunciar l'obertura d'un expedient per determinar les responsabilitats administratives dels treballadors públics implicats.