Micó i Carbonell cedeixen tot el protagonisme a Baldoví com a negociador del Bloc del pacte electoral

Els candidats a la secretaria general han optat per mantenir-se al marge de les converses de Compromís amb altres partits de cara al 26-J

Compromís aposta per reeditar el pacte amb Podem i sumar també a Esquerra Unida.
Salva Almenar
04/05/2016
4 min

ValènciaL'executiva de Compromís va acordar ahir obrir formalment les negociacions per tal d'aconseguir una candidatura electoral "àmplia" d'esquerres que aspiri a relegar el Partit Popular com a força més votada al País Valencià. Tal com estava previst després que des del passat dissabte els partits que integren la coalició –Bloc, Iniciativa i Verds– hagin aprovat en els seus òrgans de govern cercar acords amb altres formacions, l'executiva de Compromís va ratificar una decisió que en la pràctica implica la reedició del pacte amb Podem sempre i quan a aquesta entesa electoral se sumen altres entitats i partits com Esquerra Unida.

Malgrat que fins al moment només hi ha hagut contactes informals amb Podem i EUPV i que encara no hi ha data per la primera reunió oficial, l'executiva de Compromís va acordar quines seran les persones encarregades de negociar en nom de la coalició els detalls de la candidatura com el nom o els llocs de la llista. Per part del Bloc, els negociadors seran els ara exdiputats Joan Baldoví i Marta Sorlí i el membre de l'executiva Lluismi Campos; els representants d'Iniciativa seran Pasqual Mollà i Emili Mirà –que repeteixen–; mentre que Els Verds encara han de decidir si repeteix Josep Ruiz o aposten per Paula Espinosa.

De l'equip negociador sobta l'absència de la secretària d'Organització del Bloc i coordinadora d'Organització de la coalició, Àgueda Micó. Més quan l'actual número dos del partit nacionalista va estar present en les negociacions de l'acord electoral per al 20 de desembre i posteriorment va anar a Madrid a negociar el frustrat acord d'esquerres. Ara, però, Micó es quedarà al marge de les negociacions amb l'objectiu de no barrejar l'àmbit electoral i l'orgànic atès que ella és una dels dos candidats que en poc més de 15 dies pugnaran pel lideratge del Bloc Nacionalista Valencià.

Malgrat que finalment no en formarà part, el nom d'Àgueda Micó va ser proposat per l'executiva del Bloc celebrada dilluns com a una de les persones integrants de la comissió negociadora. També es va proposar junt al de Baldoví i Lluismi Campos el nom de Rafa Carbonell per formar part de l'equip negociador del pacte electoral, però el candidat a la secretaria general del Bloc i cap de gabinet de la conselleria d'Economia va rebutjar del tot la proposta.

El 'no' del líder de la candidatura 'Fent Bloc millorem Compromís' a formar part de l'equip negociador era del tot previsible tenint en compte la seva postura radicalment contrària al pacte amb Podem i els atacs que des del seu entorn s'han fet a Micó per, suposadament, haver fet oïdes sordes a la voluntat de la militància i haver avalat l'acord amb el partit de Pablo Iglesias. Carbonell no s'ha volgut fer corresponsable estant a la comissió negociadora d'un pacte que quasi amb tota probabilitat es reeditarà –tot i que amb més partits com EUPV–, i així no invalidar un dels principals arguments de la seva campanya i evitar el desgast que podria suposar estar en les negociacions.

"O tots dos o ningú", va haver de pensar Micó, que a les portes d'un congrés que molt probablement se celebri els dies 21 i 22 de maig –el Consell Nacional decidirà dissabte si es mantenen les dates– va preferir cedir tot el protagonisme del Bloc en les negociacions a Joan Baldoví, no formar part de l'equip negociador, i seguir dedicant-se a fer la seva campanya de cara a la secretaria general. El moviment de Micó impedirà de nou als crítics amb l'actual direcció i als afins a Carbonell focalitzar tots els atacs en la secretària d'Organització i líder del projecte 'Un país per construir'.

Malgrat que les fonts consultades per l'ARA asseguren que l'entorn de Rafa Carbonell va assabentar-se en la mateixa executiva del Bloc de dilluns de la proposta d'incloure'l en l'equip negociador, la candidatura que encapçala el militant d'Alcoi ha emès aquest dimecres un comunicat negant aquest oferiment. "En cap moment cap persona de la direcció ha fet una proposta a Rafa Carbonell, per cap tipus de mitjà, per preguntar-li al voltant de la seua disposició a formar part de cap equip negociador. Rafa Carbonell ha estat inclòs a un equip negociador sense el seu consentiment i, fins i tot, sense el seu coneixement", denuncia l'equip de 'Fent Bloc millorem Compromís'.

Davant la inclusió del seu nom en l'equip negociador, el comunicat lamenta que "des d'aquesta candidatura es va requerir durant tota la vesprada del 3 de maig, insistentment, una rectificació immediata d'aquesta qüestió sense trobar cap resposta per part de l'actual direcció del partit".

Vot telemàtic i inscripcions

En clau interna, el Bloc té dissabte una data important amb la celebració d'un Consell Nacional que ha de decidir si ajorna el congrés amb motiu de les eleccions o manté el conclave tal com estava previst els dies 21 i 22 de maig. L'entorn d'Àgueda Micó es decanta per mantenir el congrés mentre que el de Rafa Carbonell prefereix ajornar-ho almenys fins al juliol.

La realitat és que, al marge de conveniències per motius de calendari, el congrés es pot celebrar a finals d'aquest mes ja que els treballs precongressuals estan acabats. Tot el treball d'aprovació i transacció d'esmenes va concloure la setmana passada i la comissió de garanties ja ha resolt els dubtes plantejats per la comissió organitzadora del congrés (COC).

En aquest sentit, hi ha dos dictàmens importants elaborats per la comissió de garanties sobre dos assumptes que han enfrontat als partidaris d'un i altre candidat i que d'acord amb les resolucions donen validesa a allò que defensava la candidatura d'Àgueda Micó: la inscripció per participar en el congrés i el vot telemàtic.

En els dos casos, la comissió de garanties ha resolt per unanimitat que la inscripció prèvia dels 2.050 afiliats interessats en participar en el congrés és completament compatible amb els estatuts del Bloc Nacionalista Valencià i respecte al vot telemàtic que d'acord a aquests estatuts "és necessària l'efectiva presència d'aquelles persones delegades en el règim de debat i votació regulats pels mateixos així com en el reglament precongressual".

stats