La pluja ajuda a combatre les flames dels incendis del País Valencià, que han arrasat més de 25.000 hectàrees
El foc de Begis ha calcinat 13.100 hectàrees i ja supera al de la Vall d'Ebo que n'ha cremat 12.000
ValènciaMés de 25.000 hectàrees cremades i 3.000 persones desallotjades. És el balanç provisional dels dos principals incendis que continuen actius al País Valencià, que segueix immers en una de les seves pitjors crisis ambientals dels últims anys després de patir els dos focs més grans de l'última dècada. La dada positiva d'ahir dimecres van ser les pluges registrades a les comarques afectades pel foc. Les precipitacions van contribuir a assegurar el perímetre de l'incendi de la Vall d'Ebo i a obrir la porta a la seva estabilització aquest dijous. De fet, la Generalitat ja ha autoritzat els veïns evacuats (1.500) a tornar a casa seva.
D'altra banda, també la pluja caiguda aquesta matinada a la zona arrasada per l'incendi forestal de Begís (Alt Palància), el que més preocupa, ha fet reduir la flama fins a gairebé desaparèixer a tot el perímetre, tot i que encara hi ha zones molt calentes. "Està plovent a Begís. No podem cantar victòria en absolut, però l'ajuda de l'aigua serà molt important. Seguim treballant", ha manifestat aquesta matinada el Consorci Provincial de Bombers de Castelló a través del compte de Twitter.
Segons l'última actualització del 112 de la Generalitat Valenciana, l'entrada d'humitat al terreny calcinat és "molt positiva" i durant la nit ha entrat vent de poca intensitat, cosa que ha permès atacar les flames mitjançant un ajustament del perímetre de l'incendi.
La virulència del foc de Begís, originat probablement a causa d'un llamp per una tempesta seca, ha obligat a evacuar 1.500 persones –els veïns de Begís, Toràs, Teresa i Sacanyet–, a més de confinar els de Viver. De fet, ja ha calcinat més de 13.100 hectàrees i supera al de la Vall d'Ebo, que n'ha cremat 12.000. Ha avançat amb tant rapidesa que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va admetre ahir dimecres que la intensitat de les flames va obligar els bombers i els 25 mitjans aeris a limitar-se "a protegir" els municipis i zones urbanitzades i posposar el combat contra el foc fins que millorin les condicions. El motor de la seva voracitat ha sigut un vent canviant que ha bufat de manera erràtica i ha dificultat l'extinció d'un foc que el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha qualificat de "molt difícil". Tampoc han ajudat gaire les altes temperatures i la baixa humitat que s'han registrat a la zona.
Les víctimes d'aquesta ferocitat han sigut tres bombers que han resultat ferits de caràcter lleu. També la desena de persones ferides aquest dimarts quan van abandonar un tren que es va veure atrapat per les flames. Els passatgers haurien baixat del comboi després que la maquinista l'aturés i mentre es dirigia a la cabina posterior per tornar enrere. Tres d'ells tenen cremades greus i preocupa especialment l'estat d'una dona de 58 anys que està hospitalitzada en estat molt greu.
La inestabilitat meteorològica ha tingut també una conseqüència negativa amb la caiguda de nombrosos llamps i la seva possible contribució, de nou, a l'inici d'alguns incendis. En concret, a Petrer (Vinalopó Mitjà) –ja controlat–, a Albaida (Vall d'Albaida) –que continua actiu després d'una nit en què hi han treballat quatre unitats de bombers forestals de la Generalitat Valenciana i quatre autobombes– i a Benaguasil (Camp de Túria). Aquest últim afecta la partida de Travesses en una zona de muntanya. La proximitat d'habitatges ha obligat a establir la situació 1 del pla especial del Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat Valenciana.