Celebració del Nou d'Octubre

Milers de ciutadans es manifesten contra "els atacs" al català del PP en la diada del País Valencià

Mazón reivindica una millora "urgent" del finançament i el dret de la Generalitat a exercir les seves competències sense tuteles de l'Estat

Capçalera de la manifestació convocada per la Comissió 9 d'Octubre a la ciutat de València.

ValènciaDiversa. Tan plural com és la societat valenciana. Així ha estat la celebració de la diada del Nou d'Octubre que s'ha tancat amb una gran manifestació en la qual milers de persones han reclamat a l'executiu del Partit Popular que aturi els "atacs" al català, especialment en l'ensenyament.

La marxa, que ha tingut un caràcter festiu, ha comptat amb la presència dels diferents actors del valencianisme. Des de Compromís, Esquerra Republicana, la CUP o Endavant, a Esquerra Unida o Podem. No hi ha acudit, per contra, el PSPV que, com UGT, fa anys que va deixar d'assistir-hi. En l'àmbit cívic, han participat representants d'Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, la Societat Coral el Micalet, Intersindical Valenciana, CCOO o la Coordinadora Obrera Sindical.

De totes les entitats que conformen la Comissió 9 d'Octubre -l'organitzadora de la mobilització-, la que ha estat més contundent a l'hora de valorar els "atacs a la llengua del PP" ha estat Escola Valenciana. Per a la seva presidenta, Alexandra Usó, si les polítiques aprovades pel Consell s'implementen, senzillament, "acabaran matant el valencià".

Sense gairebé incidents

A diferència del passat, aquest dimecres la manifestació ha transcorregut de forma pacífica i sense gairebé incidents. Ja queden lluny els atacs patits el 2017, quan membres de grups d'extrema dreta van agredir diversos participants, aconseguint, en la pràctica, rebentar la mobilització. Enguany, han estat molt pocs els ultres que han increpat els assistents. Ho han fet, de nou, envoltats de cordons policials. La presència de les forces de seguretat no ha pogut evitar, això sí, que els manifestants hagin hagut de suportar alguns insults.

Els intents de crispar la protesta han sorprès nombrosos ciutadans que havien acudit al centre de València a presenciar les desfilades d'agrupacions festives que el Partit Popular va incloure en la celebració de la diada ara fa uns anys, en el que per a molts va ser un intent de diluir el contingut polític de la jornada i convertir-la en un dia purament festiu.

Precisament el líder dels conservadors valencians i cap del del Consell, Carlos Mazón, ha estat l'encarregat d'obrir la diada en l'acte institucional que ha iniciat la celebració. En ell, Mazón ha reivindicat el dret de la Generalitat a rebre un finançament autonòmic just alhora que exerceix les seves competències en matèria fiscal o d'habitatge sense tuteles de l'Estat.

En un discurs pronunciat majoritàriament en valencià, el dirigent popular ha insistit en la compatibilitat de reclamar "la urgent actualització del model de finançament" i defensar el dret de la Generalitat a exercir les seves competències, "sense demanar permisos ni disculpes". Amb aquestes paraules, Mazón responia les crítiques rebudes dels grups de l'oposició que li han retret que "perdoni impostos als més rics" i després demani més fons a l'Estat. També contestava la intenció del ministeri d'Habitatge de deixar sense ajudes estatals aquells governs autonòmics que no apliquin els articles de la llei del govern espanyol per regular el preu dels lloguers.

A diferència de la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, Mazón ha reclamat abordar totes les propostes existents sobre finançament autonòmic. "No cal preguntar-se d'on ve esta iniciativa o aquella, sinó cap a on va. No es tracta de començar veient qui la defén, cal veure què ens aporta, què proposa, quin és el seu impacte real en l'interés general", ha assenyalat el cap del Consell.

Tanmateix, i sobre el mateix debat, el president valencià s'ha oposat que cap autonomia negociï directament amb l'Estat. "No existeix eixe vot de més que justifique la ruptura d'un consens ampli entorn de qüestions centrals per al desenvolupament i el progrés social del país", ha afirmat el polític conservador, que ha afegit: "El que és de tots es discuteix entre tots, no en taules a banda, no en despatxos tancats. En la gestió de la riquesa d'Espanya i en el seu repartiment equitatiu no hi caben privilegis, butlles ni xantatges", ha conclòs Mazón.

Dues participants en la manifestació convocada per la Comissió 9 d'Octubre.
El cap del Consell, Carlos Mazón, durant l'acte institucional del Nou d'Octubre.
stats