Mazón desautoritza Vox i el seu conseller d'Educació i reconeix "l'autoritat científica" de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

El president de la Generalitat Valenciana es compromet a acatar les normes de la institució, però li demana "sensibilitat"

Carlos Mazón (PP) durant el seu discurs d'investidura a les Corts Valencianes.

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha manifestat aquest dilluns durant una visita a Gandia (Safor) el seu "absolut respecte a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL)", una institució a la qual ha reconegut "l'autoritat acadèmica i científica". Amb aquestes declaracions, el cap del Consell ha intentat aturar la polèmica originada pel conseller d'Educació, José Antonio Rovira, que la setmana passada va afirmar que l'AVL "no té la veritat absoluta sobre el valencià", una afirmació que va completar assegurant que aquesta veritat "no la té ningú" i que per això considerava lícit que "cadascú utilitzi el valencià que cregui convenient". Aquestes paraules van servir a Rovira per evitar censurar l'ús de normatives secessionistes, dimecres, al compte de Twitter de la conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, que encapçala el dirigent de Vox José Luis Aguirre. 

Aquest dilluns, Mazón ha contradit el seu conseller i ha afirmat que la normativa que tota la Generalitat Valenciana usarà en totes les seves publicacions serà la que estableix l'AVL: "L'administració valenciana, en els seus comunicats oficials, s'expressa amb les normes de l'Acadèmia”.

El cap del Consell també ha corregit la presidenta de les Corts Valencianes, Llanos Massó, que en una publicació a Twitter dissabte va reivindicar unes normes alternatives a les oficials i va treure pit de la pressió que havia fet Vox per obrir el debat lingüístic. "¿Algú té dubtes que si Vox no estigués al govern valencià aquest debat s'hauria obert? Vox és totalment necessari", va dir.

Tot i el reconeixement de Mazón a l'autoritat normativa de l'AVL -potestat que, d'altra banda, li atorga l'Estatut d'Autonomia-, el president ha demanat a l'Acadèmia "sensibilitat" per obrir un diàleg que permeti "integrar una part del valencianisme social i polític que s'ha sentit allunyat de la institució". Amb aquest objectiu, Mazón es reunirà l'11 de setembre amb la presidenta de la institució, Verònica Cantó.

"No a la denominació català-valencià"

Respecte a la possibilitat de l'ús del valencià al Congrés, Mazón s'ha refermat en l'estratègia del PP i Vox de reclamar que el valencià compti amb el mateix "estatus d'oficialitat" que el català, l'euskera i el gallec a les institucions espanyoles i europees, i s'ha oposat a alternatives com l'ús de la denominació català-valencià que va suggerir el PSPV.

"A la Comunitat Valenciana es parla valencià i no puc tolerar que des de dins o des de fora es diga que parlem una cosa diferent del que diu el nostre Estatut, com tampoc no entenc aquest interés a denominar-lo d'una altra manera diferent i no ho consentiré", ha insistit.

stats