María José Catalá, nova alcaldessa de València sense els vots de Vox
El PP governarà en solitari a València, Alacant i Castelló de la Plana, mentre que a Elx ho farà en coalició amb la formació ultra
ValènciaMaría José Catalá ja és la nova alcaldessa de València. La dirigent popular ha estat escollida amb els 13 vots de la seva formació i sense el suport dels quatre edils de Vox, una decisió que el portaveu i candidat de la formació ultra, Juan Manuel Bádenas, ha qualificat d"'amoral".
Catalá, que pretén governar en solitari amb acords puntuals amb els grups de l'oposició, ha fet un discurs en alguns moments costumista, gairebé de la Renaixença, i amb contínues referències al pintor Joaquim Sorolla i a tòpics noucentistes com la llum i la bellesa del Mediterrani. Pel que fa a la llengua, tot i ser una persona valencianoparlant que ha batejat els seus fills amb els noms de Júlia i Francesc, ha optat pel castellà i només en moments esporàdics ha utilitzat el català.
En el seu parlament, la nova alcaldessa ha sortit al pas de les crítiques als populars per haver assumit el discurs negacionista sobre la violència de gènere de Vox. Sobre aquesta acusació, ha defensat que el seu partit no ha canviat d'opinió. "Ni un pas enrere en la lluita contra la violència de gènere. Ni una lliçó més en aquest àmbit", ha emfatitzat.
Pel que fa a la governabilitat, ha admès que serà necessari arribar a acords i ha demanat a l'oposició que se sumi a les propostes que beneficien la ciutat. Sobre les polítiques que pretén aplicar, ha avançat una rebaixa de l'IBI i de les diferents taxes municipals. També ha explicat que lluitarà contra l'ocupació il·legal, que aprovarà un pla especial de neteja i seguretat i que donarà suport a l'ampliació del port. Per acabar, ha detallat que acabarà amb el que ha qualificat d'"orfandat identitària" i que recuperarà la denominació bilingüe de la ciutat.
Per la seva banda, el ja exalcalde Joan Ribó, en un discurs ferm però conciliador, ha destacat "la transformació" duta a terme a València durant els últims vuit anys fins a convertir-la en una ciutat "més amable" per als seus veïns, "responsable amb el seu entorn" i "amb els que menys tenen" i, alhora, capaç de rebaixar el deute de 809 a 232 a milions. Un llegat que ha demanat a Catalá que no malmeti. Ribó també ha refermat el posicionament de Compromís en contra de l'agressió" que suposa l'ampliació del port i en "defensa de l'horta, l'Albufera i les platges del sud de la ciutat".
La portaveu socialista, Sandra Gómez, ha centrat el seu discurs en criticar el qüestionament de la violència masclista duta a terme pel PP, al qual ha acusat de marcar falsament distància amb la ultradreta. També ha reclamat a Catalá que no permeti una "involució" de la ciutat i que no "sigui ostatge ni submisa amb Madrid, encara que allí hi hagi la seva vertadera cap". Finalment, ha demanat que la baixada d'impostos avançada per la nova alcaldessa no suposi retallades als drets i serveis que rep la ciutadania.
Alcaldes populars a totes les grans ciutats
Igual que a València, aquest dissabte també han estat investits alcaldes els candidats populars en les tres altres grans ciutats valencianes. A Elx, Pablo Ruz ha estat elegit amb els vots del PP i Vox. El pacte permet que la ultradreta entri a l'equip de govern i converteixi la capital del Baix Vinalopó en la ciutat més gran del País Valencià amb un govern de coalició entre les dues formacions. L'acord preveu la cessió de tres regidories a la ultradreta: Promoció Econòmica i Formació; Pedanies, Camp d’Elx i Vertebració Territorial, i Família i Majors, que inclou competències relacionades amb infància i promoció de la natalitat.
A Alacant, Luis Barcala ha revalidat l'alcaldia per segon cop i governarà en solitari amb 13 regidors, a quatre dels 17 seients que suposen la majoria. Es tracta d'una situació semblant a la que viurà la popular Begoña Carrasco com a alcaldessa de Castelló de la Plana, on governarà en minoria amb 11 dels 27 regidors.