País Valencià09/10/2021

Les manifestacions del Nou d'Octubre criden a construir un País Valencià "antifeixista"

Les marxes del valencianisme i l'independentisme reclamen recuperar els carrers per defensar "les llibertats"

Daniel Martín
i Daniel Martín

ValènciaConstruir un País Valencià antifeixista. És el clam que han compartit les manifestacions convocades per la Comissió Nou d'Octubre i la Coordinadora Obrera Sindical que aquest dissabte han recorregut els carrers de València amb motiu de la celebració de la Diada del País Valencià.

Sota els lemes "País Valencià antifeixista" i "Guanyem els carrers. Per l'antifeixisme i les llibertats",les dues marxes, suspeses el 2020 a conseqüència de la pandèmia, han reunit prop de 5.000 persones que han volgut "recuperar els carrers" i, segons el portaveu de la Comissió Nou d'Octubre, Toni Gisbert, demostrar que els intolerants són una "minoria". "Violenta i radical, però una minoria".

Cargando
No hay anuncios

Tot i la presència d'una cinquantena de simpatitzants de formacions ultres, que han increpat els assistents amb insults tan buits de contingut polític com "Guarros, aneu-vos-en a la dutxa", les dues manifestacions han tingut lloc sense incidents greus. Les excepcions han sigut uns minuts de tensió a l'inici de la convocatòria de l'esquerra independentista, quan la policia ha hagut d'encerclar els ciutadans que insultaven els manifestants, i el final de la marxa de la Comissió Nou d'Octubre, ja que una desena de seguidors d'extrema dreta s'havien concentrat en el parterre que presideix l'estàtua de Jaume I, el lloc on cada any finalitza la convocatòria.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat els intents de violentar la mobilització valencianista i independentista, l'ambient de les dues marxes s'ha mantingut festiu, i han estat acompanyades de música, especialment de tabals i dolçaines, i de les habituals torres humanes de les muixerangues.

"Agredits per l'extrema dreta"

Durant el parlament de cloenda de la manifestació de la Comissió Nou d'Octubre, els partits i entitats que componen la plataforma han denunciat sentir-se "agredits" pel "nou populisme d'extrema dreta" que han qualificat d'"amenaça per a la convivència". També han acusat el nacionalisme espanyol de "naturalitzar la violència contra qualsevol que és percebut com a estrany" i han posat com a exemple d'aquest comportament les agressions patides pels assistents a la manifestació del Nou d'Octubre del 2017. Una actitud que han contraposat amb l'actuació "d'una majoria del poble valencià que creu en el diàleg i la democràcia".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, els col·lectius antifeixistes que han participat en la marxa convocada per la Coordinadora Obrera Sindical han denunciat l'"augment de les agressions socials, la violència sistemàtica, els abusos policials i la permissivitat del sistema amb l'extrema dreta". També han afirmat que les agressions LGTBI-fòbiques "estan emparades per un discurs d'odi legitimat des de les institucions i els partits". En aquest sentit, han cridat a organitzar els sectors populars per "acabar amb la impunitat" i a "construir espais lliures i segurs". Finalment, han censurat "l'augment dels desnonaments, l'escandalosa pujada del preu de la llum i la gasolina" i la situació de "pobresa i treball precari" de les famílies.