La manifestació del 25 d'abril reclamarà un País Valencià que aprofundeixi "en els drets democràtics i socials"
La celebració de la diada es produeix a les portes de les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig
ValènciaQuan falta poc més d'un mes per a la celebració de les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig, aquest dissabte se celebrarà la tradicional diada del 25 d'abril, data en què es recorda la derrota de les tropes de l'arxiduc Carles d'Àustria a mans de l'exèrcit de Felip V a Almansa l'any 1707.
Com cada any, l'acte central de la jornada serà la manifestació convocada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) a les 18 h a la plaça de Sant Agustí de València. El lema escollit per a aquest 2023 és Horitzó País Valencià, una tria que, segons la presidenta de l'entitat, Anna Oliver, sintetitza la reivindicació que el País Valencià disposi d'"un autogovern fort" que li permeti "aprofundir en els drets democràtics i socials", "legislar plenament" i li garanteixi un finançament "just" amb una "economia no especulativa, sostenible i respectuosa amb el medi ambient". A més, la mobilització també reclamarà que es garanteixin "els drets lingüístics de la ciutadania" i que es treballi per "l'augment de l'ús social de la llengua, sense diglòssia".
Segons l'autora del cartell, la il·lustradora Aitana Carrasco, el disseny intenta simbolitzar la lluita de totes les convocatòries del 25 d'abril. "Des d'aquells primers concerts i mobilitzacions dels anys setanta fins a l'actualitat de la primavera valenciana". A més, el cartell fa una picada d'ullet a la figura de Guillem [Agulló], "simbolitzat en les seues botes que encara omplin els carrers".
Com és habitual, en la manifestació també participarà l'esquerra anticapitalista, que, de la mà del sindicat COS; les formacions polítiques CUP, Arran i Endavant; l'organització estudiantil SEPC, i l'entitat Alerta Solidària, cridarà a manifestar-se "Contra l'ofensiva capitalista i espanyolista".
Estratègies davant l’amenaça de l’extrema dreta
Entre les moltes iniciatives que s'organitzaran aquest dissabte, destaquen els actes organitzats entorn de la figura del militant independentista i antifeixista Guillem Agulló, assassinat ara fa just 30 anys. Per exemple, la Jornada d'estratègies davant l’amenaça de l’extrema dreta, convocada per l'Escola de Formació Guillem Agulló, impulsada per Òmnium Cultural i els Joves d'Acció Cultural del País Valencià, i que comptarà amb la presència de Betlem Agulló, germana del Guillem, i Miquel Ramos, expert en l'extrema dreta, entre d'altres.
Gran concert final
Per arrodonir la diada, la jornada de dissabte es tancarà amb un gran concert a la plaça de bous de València que recordarà el concert organitzat ara fa 16 anys sota el lema Homenatge a València per denunciar "el veto que el govern del PP havia imposat a ACPV" de la mà de l'expresident del Consell Eduardo Zaplana.
El cartell del concert inclou veus com les de Marala, la Fúmiga, Jazzwoman, Maluks, Colomet, el Diluvi, Esther, el Cor Dona Veu i l'actuació dels cantants de la Gossa Sorda, Josep Nadal i Àlex Seguí, que tornaran a fer sonar les cançons del grup de Pego.