La llei educativa de PP-Vox al País Valencià va camí dels tribunals
Fins a 50 diputats de Compromís, ERC, Junts, Bildu, BNG, Sumar i Podem han signat un recurs d'inconstitucionalitat
ValènciaFins a 50 diputats de Compromís, Bildu, ERC, Junts, BNG, Sumar i Podem han signat un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei educativa impulsada pel Partit Popular i Vox al País Valencià. Consideren que la norma relega el català i "va en contra dels drets lingüístics de l'alumnat reconeguts en l'Estatut d'Autonomia valencià, la Constitució espanyola i diverses legislacions educatives de rang superior". En concret, denuncien que la llei obliga les famílies valencianes a matricular els seus fills abans de saber en quina llengua rebran les classes i impedeix que l'alumnat d'àrees castellanoparlants puguin estudiar en català i dominin les dues llengües oficials del territori.
Els partits han recordat que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ja va rebutjar una de les mesures de la llei d'educació. Es tracta de l'apartat que permet que cada alumne puguin triar la llengua en què farà els exàmens. Els signants del recurs també han lamentat que la llei accepti que hi hagi professorat sense capacitació per fer classes en valencià que imparteixi assignatures no lingüístiques.
Compromís, Bildu, ERC, Junts, BNG, Sumar i Podem han destacat que existeixen precedents judicials en contra de bona part de l'articulat de la norma. Es tractaria de set sentències del Tribunal Constitucional i del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià. Segons aquestes formacions polítiques, la legislació de PP i Vox incompleix 28 articles de lleis superiors: vuit de la Constitució, setze de la llei educativa estatal, un de l'Estatut d'Autonomia valencià i tres reials decrets.
Negociacions de la Generalitat Valenciana amb el govern espanyol
Mitjançat el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, avui també hem sabut que el govern espanyol i l'executiu valencià han posat en marxa una comissió bilateral per intentar resoldre algunes discrepàncies del govern de l'Estat envers la llei educativa i evitar un recurs d'inconstitucionalitat.
En concret, l'executiu del PSOE i Sumar discrepa de l'article 14 de la norma, que permet l'exempció de l'avaluació i qualificació del valencià per a l'alumnat de zones de predomini lingüístic castellà que el sol·licitin. Tampoc comparteix el contingut de la disposició addicional primera, sobre l'educació plurilingüe en els ensenyaments de formació professional, formació de persones adultes i ensenyaments de règim especial, segons el qual la conselleria determinarà els supòsits d'exempció d'avaluació del català a persones que no l'hagin cursat amb anterioritat.
El Consell d'Europa, contrari al 25% de castellà
El recurs s'ha anunciat l'endemà que es fes públic un informe del comitè d'experts sobre la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d'Europa que mostra una "profunda preocupació" per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa un mínim del 25% de castellà a les aules de Catalunya. El document també destaca el "deteriorament" que pateix el català a l'Aragó, el País Valencià i les Illes Balears durant els últims anys. Pel que fa al País Valencià i a les Illes Balears, adverteix de la "preocupació" que ha provocat la sentència del TSJC que imposa un mínim del 25% de les hores lectives en castellà.