L'Audiència de Castelló condemna Carlos Fabra a quatre anys de presó per quatre delictes fiscals
La sala absol l'expresident de la Diputació i del PP de Castelló dels delictes de suborn i tràfic d'influències. Fiscalia sol·licitava 13 anys de presó pels tres delictes
ValènciaLa secció primera de l'Audiència de Castelló ha condemnat l'expresident de la Diputació provincial de Castelló, Carlos Fabra, a quatre anys de presó per la comissió de quatre delictes contra la Hisenda pública. Els magistrats encarregats de jutjar l'anomenat cas Naranjax han considerat provat que Fabra va cometre quatre delictes fiscals i l'han condemnat a pagar una multa de 693.000 euros i a indemnitzar Hisenda amb la mateixa quantitat
La sala, però, ha absolt Carlos Fabra dels delictes de tràfic d'influències i suborn que se li imputaven i que van donar origen al cas. I és que l'exdirigent del PP i actual secretari general de la Cambra de Comerç de Castelló estava acusat d'haver fet de mitjancer de diversos ministeris per beneficiar l'empresa del seu amic Vicente Vilar i aconseguir unes llicències que l'empresa Naranjax necessitava per comercialitzar productes fitosanitaris. El nom de l'empresa de Vilar va donar nom a un cas que ha trigat nou anys i onze mesos en resoldre's.
L'exparella de Carlos Fabra, María Amparo Fernández, també ha estat condemnada a dos anys de presó per dos delictes contra la Hisenda pública. Ella haurà de pagar, a més, 274.000 euros de multa i altres tants a l'Agència Tributària en concepte d'indemnització. El tribunal que ha condemnat tant Fabra com a la seva exparella per delictes fiscals ha apreciat, però, les dilacions indegudes com un atenuant de la condemna.
Després de la sentència de la secció primera de l'Audiència de Castelló, el cas Naranjax ha deixat de ser una causa de presumpta corrupció, ja que el tribunal també ha absolt els imputats Vicente Vilar i la seva exdona, Montserrat Vives, dels delictes de suborn i tràfic d'influències. La sala no ha considerat provat, doncs, que tots dos paguessin comissions milionàries a Fabra perquè els aconseguís permisos per a la seva activitat empresarial. L'exsenador del PP Miguel Prim també ha quedat absolt del delicte de tràfic d'influències.
Carlos Fabra haurà de complir una pena de quatre anys, menys d'un terç del que va sol·licitar en el judici celebrat el mes d'octubre a la Ciutat de la Justícia de Castelló. El ministeri públic va demanar per a l'exdirigent del PP una pena de presó de 13 anys, 15 anys d'inhabilitació i el pagament d'una multa d'1,9 milions d'euros pels delictes de suborn, tràfic d'influències i quatre delictes fiscals per haver defraudat a Hisenda, presumptament, uns 700.000 euros entre els anys 1999 i 2003.
El cas Naranjax neix arran de la denúncia que el desembre del 2003 va interposar l'empresari Vicente Vilar contra el llavors president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra. L'acusava de cobrar-li "comissions milionàries" per agilitzar la tramitació de la concessió de llicències per als seus productes fitosanitaris. Una acusació que durant el judici va retirar perquè va assegurar que se l'havia inventat per perjudicar-lo.
El procés ha durat gairebé 10 anys i hi han passat nou jutges instructors. Finalment, l'any passat el jutge de Nules (Plana Baixa) Jacobo Pin va decretar l'obertura de judici oral. La secció primera de l'Audiència de Castelló ha estat l'encarregada de jutjar Carlos Fabra; la seva exparella; l'empresari denunciant, Vicente Vilar; la seva exdona, i l'exsenador del PP Miguel Prim.