País Valencià31/01/2014

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua reconeix en el seu diccionari que valencià i català són el mateix

La institució ha aprovat avui el 'Diccionari Normatiu Valencià', que defineix la llengua com l'"idioma parlat a la Comunitat Valenciana, Balears i Catalunya"

Ara
i Ara

ValènciaEl ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha aprovat aquest divendres, després de 12 anys de treball i més de 200 reunions, el 'Diccionari Normatiu Valencià' (DNV). L'obra, que ha aconseguit un "ampli consens", inclou més de 93.000 entrades i accepta la denominació 'llengua valenciana' com "la manera tradicional d'expressar respecte a la seva tradició onomàstica, compatible amb altres denominacions", segons ha informat l'entitat normativa en un comunicat.

Des de l'entitat afirmen que l'"obra aborda amb normalitat la realitat lingüística per superar els conflictes onomàstics" i, així, el diccionari reconeix que la denominació 'llengua valenciana' és compatible amb altres denominacions com 'català'. En tot cas, la institució recalca que "el reconeixement de la unitat de la llengua no comporta cap supeditació de les variants pròpies d'un territori respecte a les d'un altre".

Cargando
No hay anuncios

Tot i els matisos, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua fa palesa la seva defensa de la unitat lingüística i reconeix sense cap embús que el valencià i el català són el mateix idioma. Així, la definició que s'ha aprovat de 'valencià' és: "idioma romànic parlat a la Comunitat Valenciana, a Balears, Catalunya i altres territoris de la Corona d'Aragó i que també rep el nom de català".

El 'Diccionari Normatiu Valencià' ha estat aprovat amb un ampli suport dels acadèmics, ja que 16 dels integrants de l'AVL han votat a favor del text, dos en contra i dos s'han abstingut, segons han detallat a Europa Press fonts de l'Acadèmia.

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat, el president de l'AVL, Ramon Ferrer, ha explicat que el diccionari és "una obra llargament esperada, amb la qual es tanca un procés laboriós i necessàriament dilatat en el temps". Per la seva banda, l'Acadèmia considera que avui és "un dia històric per a la nostra llengua i per a la cultura del poble valencià". "La data del 31 de gener del 2014 marcarà un abans i un després per a tots aquells ciutadans que estimen el signe d'identitat més emotiu i potent d'un poble".

En la mateixa línia, asseveren que "el propòsit que ha guiat els membres de l'AVL, i especialment els components de la comissió del diccionari, ha estat proporcionar una obra útil, amb definicions adequades i actualitzades (93.349 entrades), per a un conjunt variat d'usuaris de la nostra llengua, conjuminant la tradició lexicogràfica amb la terminologia més moderna".

Cargando
No hay anuncios

Membres de l'AVL han reconegut que la tasca d'aprovar el 'Diccionari Normatiu Valencià' –que la setmana que ve ja estarà a la disposició dels usuaris a través de la pàgina web de la institució– "no ha estat una tasca fàcil", però l'obra va néixer i s'ha aprovat amb l'objectiu de ser filològicament i sociològicament acceptable per la major part possible de valencians".