Corrupció

L'exconseller valencià Serafín Castellano reconeix haver rebut diners i regals a canvi d'afavorir empreses amigues

La Fiscalia rebaixa la petició de pena a dos anys i set mesos i l'exdirigent conservador podrà evitar l'entrada a la presó

ARA
2 min
L'exconseller de Governació de la Generalitat Valenciana Serafín Castellano, en el centre de la imatge, durant la celebració del judici.

ValènciaL'exconseller de Governació de la Generalitat Valenciana i exdelegat del govern espanyol al País Valencià Serafín Castellano (PP) ha acceptat aquest dimarts una pena de dos anys i set mesos de presó en reconèixer la seva participació en una trama per alterar l'adjudicació de contractes per a l'extinció d'incendis en el conegut com a càrtel del foc. En total, en el judici iniciat ahir dilluns a l'Audiència Nacional, han arribat a acords de conformitat amb la Fiscalia 12 dels 16 acusats.

El ministeri fiscal ha assenyalat que l'exdirigent conservador era premiat "en forma de caceres, munteries, hostalatges, viatges", diners en metàl·lic i fins a baguls amb pernils. De fet, ja durant la instrucció de la causa, el magistrat García-Castellón va trobar indicis que els representants de les administracions, amb l'exconseller valencià al capdavant, haurien incrementat la despesa en favor de les empreses del càrtel permetent pròrrogues, modificacions contractuals i aprovant facturacions. Per la seva banda, els empresaris i les seves companyies s'haurien repartit geogràficament el mercat de la contractació pública en el sector. El magistrat va destacar que aquests presumptes tripijocs s'haurien produït tant a Espanya com en altres països, i que només al País Valencià, on s'han detectat les principals infraccions, Avialsa (companyia vinculada a l'empresari Vicente Huerta), en col·laboració amb altres companyies, hauria rebut contractes per un import de 151 milions d'euros entre els anys 1999 i 2017.

Entre els acusats que han aconseguit un acord de conformitat també hi ha Huerta, que ha acceptat tres anys i cinc mesos de presó en reconèixer els fets a canvi d'una rebaixa de la pena que sol·licitava la Fiscalia, que era de 25 anys de presó. Igualment, Francesc Xavier P.C., exencarregat del servei de contractació i patrimoni de la subdirecció general de Gestió Econòmica i Contractació del departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya, ha acceptat un any i dos mesos de presó, força menys que els cinc anys que reclamava la Fiscalia inicialment. La resta d'acusats que han pactat amb el ministeri fiscal són empresaris, que han acceptat penes del voltant d'un any i mig de presó.

El ministeri fiscal ha avançat que no s'oposarà que se suspengui l'entrada a la presó de Castellano, malgrat que en un inici aquest òrgan sol·licitava 21 anys per al dirigent del Partit Popular. La Fiscalia ha explicat que per fixar les rebaixes de penes ha aplicat els atenuants de confessió "tardana" i dilacions indegudes en el procediment. A més, ha recordat que Serafín Castellano i Vicente Huerta ja han dipositat de manera conjunta 904.000 euros per indemnitzar les administracions perjudicades, així com que el segon ha pagat gairebé un milió més pel mateix concepte. La resta d'acusats que han pactat han consignat 234.000 euros.

El judici continuarà per als quatre acusats que no han pactat amb la Fiscalia. Són Manuel B.S., exresponsable de la divisió operativa de la direcció general d'Emergències i Seguretat de la Generalitat de Catalunya, per a qui el ministeri fiscal demana dos anys d'inhabilitació; Vicente B.C., excoordinador del Servei contra Incendis de la Generalitat Valenciana, que s'enfronta a una petició d'11 anys d'inhabilitació, i l'empresari Rubén Mariano G.P., per a qui la Fiscalia sol·licita cinc anys i sis mesos de presó. També està acusat l'empresari Francisco Antonio A.E., l'advocat del qual ha sol·licitat que sigui absolt per la seva col·laboració amb la justícia, ja que la investigació es va iniciar arran d'una denúncia seva.

stats