L'Acadèmia Valenciana de la Llengua respon al PP i Vox que el qüestionament de la institució és "irresponsable i improcedent"

La institució recorda al Consell que la seva normativa és d'ús obligatori per a les administracions, tal com fixa l'Estatut

La presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, durant l'obertura del curs acadèmic 2022-2023

ValènciaL'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha publicat un comunicat aquest divendres en què ha recordat al Consell "l'obligatorietat" que té la Generalitat Valenciana d'utilitzar la normativa oficial que fixa l'AVL, tal com estableix l'Estatut d'Autonomia. La institució ha respost així a les paraules d'ahir del conseller d'Educació, José Antonio Rovira, que va afirmar que l'AVL "no té la veritat absoluta sobre el valencià", en una asseveració que va completar assegurant que aquesta veritat "no la té ningú" i que per això considera lícit que "cadascú utilitzi el valencià que cregui convenient". Amb aquestes paraules, Rovira evitava censurar l'ús de normatives secessionistes que va dur a terme dimecres el compte de Twitter de la conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, que encapçala el dirigent de Vox José Luis Aguirre. 

En el comunicat, l'AVL recorda que l’Estatut d’Autonomia estableix que l’associació és "la institució normativa de l'idioma valencià (art. 6.8)" i que "qualsevol intent d’apartar-se del que prescriu l’Estatut comportaria una irresponsabilitat i un gran perjuí per a la societat valenciana i per a la normalització de la llengua pròpia". L'Acadèmia subratlla també, que l'Estatut fixa que la seva normativa és "d’aplicació obligatòria a totes les administracions públiques de la Comunitat Valenciana (art. 41)".

La institució normativa denuncia que "el fet de projectar la idea que pot haver-hi més d’una normativa lingüística és completament improcedent i [una actuació] allunyada dels objectius que ha de perseguir un govern", i que aquesta "posa en perill tot el sector cultural i educatiu i, en general, tots els àmbits d’ús de la llengua, que, amb la projecció de les noves tecnologies, necessita una llengua estàndard consensuada".

La institució afegeix que "posar en dubte la mateixa AVL i la seua normativa lingüística, així com pretendre revifar un conflicte que s’ha demostrat socialment estèril i artificial, incidix negativament en la vertebració lingüística, cultural i social del poble valencià". El comunicat conclou que el valencià "necessita que s’use en tots els àmbits de manera homogènia i que es dignifique" i que "qualsevol fragmentació o diversificació de la norma lingüística està fora del sentit comú, fora d’una visió de futur i fora del sentit institucional que esperem dels nostres governants".

stats