Un jutjat de València reconeix que 97 'riders' de Deliveroo són falsos autònoms
La sentència condemna la companyia a pagar 161.000 euros en concepte de quotes a la Seguretat Social
ValènciaEl jutjat social número 5 de València ha reconegut en una sentència la situació de falsos autònoms de 97 repartidors de l'empresa Deliveroo que segons el tribunal sí que mantenien una relació laboral amb la plataforma digital. La resolució no és ferma i pot ser recorreguda davant la sala social del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV).
La magistrada ha donat la raó a la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) i a la Inspecció de Treball de València que el desembre del 2017 la va sancionar amb 161.000 euros perquè els 97 repartidors no havien sigut donats d'alta en el règim general de la TGSS. L'empresa va impugnar la resolució amb l'argument que la relació que l'unia als ‘riders’ era de caràcter mercantil, és a dir, de client d'un servei que prestaven autònomament els treballadors, i va presentar una demanda que va ser avaluada en un judici el 25 de febrer passat.
Segons ha dictaminat ara el tribunal, "els mitjans de producció reals en aquesta activitat no són la bicicleta i el mòbil que el repartidor utilitza [com defensa la companyia], sinó la plataforma digital propietat de l'empresa, en la qual han de donar-se d'alta restaurants, consumidors i repartidors, i al marge de la qual no és factible la prestació del servei”.
És precisament el "suport tècnic" utilitzat per aquest tipus de plataformes, cosa que, segons el tribunal, és la raó de "l'èxit" d'aquestes empreses, sumat a "l'explotació d'una marca", en aquest cas Deliveroo, "que es publicita en xarxes socials i en la solvència i eficàcia de les quals confien restaurants i clients", sosté la magistrada. En aquest sentit, la sentència destaca que els 'riders' deuen integrar-se en aquesta plataforma i instal·lar l'aplicació en el seu telèfon mòbil, a més de "seguir les instruccions de l'empresa, que, com a resulta dels fets provats, en el període avaluat, han sigut reiterades".
El jutjat social número 5 de València afirma que la companyia va realitzar "verdaders processos formatius amb entrevistes, sessions formatives amb vídeos i correus amb indicacions" que es van completar posteriorment amb "anuncis de noves condicions, cridades a l'ordre, convocatòries de reunions i, fins i tot, cessaments, integrant l'exercici de poder directiu en el sentit més tradicional del concepte".
A més, conclou el tribunal, és l'empresa "l'única posseïdora de la informació necessària per a l'ús del sistema de negoci", mentre que els repartidors "presten els seus serveis personals, inserits en l'organització empresarial a la qual pertanyen els mitjans de producció" i conforme "als criteris i repartiments" que Deliveroo "estableix i assigna”.
"Que Diliveroo apliqui la legislació espanyola"
Des de la Intersindical Valenciana, entitat que ha defensat els treballadors al judici, han valorat "molt positivament la sentència" perquè refuta "contundentment el model de treball d’aquestes empreses. "Demanem a Deliveroo que deixi de dilatar l’aplicació de la legislació laboral espanyola, que és molt clara respecte a aquest assumpte", han conclòs des del sindicat.
800 repartidors pendents de sentència
La sentència contra de Deliveroo coneguda avui a València, tot i que és una de les més importants fins ara, no és ni molt menys la primera. Ara fa unes poques setmanes el jutjat número 31 del social de Barcelona va donar la raó a deu repartidors de Deliveroo que van demandar l'aplicació de menjar a domicili per haver-los acomiadat. La sentència va considerar nul·la la decisió i va condemnar l'empresa a readmetre nou d'aquests 'riders' i pagar-los el salari que van deixar de cobrar des que van ser acomiadats, a més de la part corresponent a les vacances.
Un pronunciament que es podria repetir en breu, ja que, com la mateixa sentència recordava, encara està pendent de resolució el macrojudici celebrat al maig a Madrid en què prop de 800 repartidors van demandar l'empresa perquè la justícia reconegui que són falsos autònoms.