La justícia autoritza les restriccions del País Valencià i tomba les d'Aragó

El TSJPV valida el toc de queda en 32 municipis valencians i el TSJA tomba les restriccions a l'hostaleria aragonesa

3 min
Una cambrera atén una taula d'una terrassa en el centre de València. EFE/Biel Aliño

València/BarcelonaUna de freda i una de calenta. Com ja va passar l'any passat amb la fi del primer estat d'alarma, l'aixecament del segon ha tornat a deixar entreveure les diferències de criteri en el món judicial a l'hora de validar o no les restriccions que adopten els governs autonòmics per posar fre a la nova escalada de contagis. Aquest dilluns el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) ha validat les mesures de la Generalitat Valenciana, entre les quals el toc de queda als 32 municipis amb més contagis. En canvi, el Tribunal Superior de Justícia d'Aragó (TSJA) ha suspès les restriccions aprovades pel govern aragonès perquè la restauració i l'oci nocturn avancessin l'horari de tancament.

Al País Valencià és on la justícia s'ha mostrat sensible amb els arguments de la Generalitat Valenciana per lluitar contra l'escalada de contagis. La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del TSJPV ha autoritzat la limitació de les reunions socials i familiars a un màxim de 10 persones a tot el País Valencià, llevat que es tracti de persones convivents o de dos nuclis de convivència, i el toc de queda entre la 1 h i les 6 h de la matinada en 32 localitats de més de 5.000 habitants, les que presenten més risc epidemiològic per coronavirus. Les mesures, sol·licitades divendres pel Consell, ja han entrat en vigor aquest dilluns i tindran una vigència de catorze dies.

Els 32 municipis afectats són Sant Vicent del Raspeig a la província d'Alacant; Benicàssim a la de Castelló; i Alaquàs, Alboraia, Aldaia, Almàssera, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Bunyol, Burjassot, Catarroja, el Puig, Gandia, l'Eliana, Meliana, Mislata, Montcada, Paterna, Picanya, Picassent, Puçol, Quart de Poblet, Requena, Riba-roja de Túria, Sedaví, Silla, Tavernes Blanques, Utiel, València, Vilamarxant i Xirivella a la de València.

Restriccions "equilibrades" al País Valencià

En el cas del TSJPV, la sala considera que són restriccions “equilibrades” perquè en deriven “més beneficis per a l'interès general –contenció de la pandèmia– que perjudicis sobre altres béns o valors en conflicte”, i compleixen el “principi constitucional de proporcionalitat”. També addueix com a elements que afavoreixen l'autorització l'expansió de la variant Delta del coronavirus, el creixement exponencial de contagis, l'augment de les hospitalitzacions i la “situació pròxima al col·lapse que s'està produint als centres d'atenció primària”. Amb tot, la resolució ha comptat amb un vot particular discrepant en considerar que la limitació a 10 de persones de les reunions socials i familiars tan sols s'hauria d'aprovar per als municipis amb més risc.

Els magistrats també han considerat que la limitació de la circulació nocturna presenta una eficàcia molt més gran que altres mesures per “intentar impedir l'activitat d'oci nocturn coneguda com a botellón”, i que així es reflecteix en un informe elaborat per la comissària en cap de la unitat de la Policia Nacional adscrita al País Valencià, i que el Consell va adjuntar en la sol·licitud d'autorització. “L'experiència pràctica que ara tenim és que mesures més laxes que les que tenim no han funcionat correctament en relació amb l'objectiu evident que es persegueix”, recull la resolució judicial. Finalment, i pel que fa a la limitació a un màxim de deu persones de les reunions socials i familiars, tant en espais públics com privats, el tribunal apunta que "resulta compassada amb la resta de mesures sanitàries adoptades per l'administració”. 

L'hostaleria no és la responsable dels contagis a l'Aragó

Per contra, el Tribunal Superior de Justícia d'Aragó (TSJA) ha acceptat el recurs que havia presentat la patronal de l'hostaleria i de l'oci nocturn i de manera cautelar ha suspès les mesures aprovades pel govern aragonès, que volia anticipar l'horari de tancament dels bars i restaurants a les 23.00 hores i de les discoteques i sales de ball a les 00.30 hores. A l'espera dels arguments que pugui presentar el govern autonòmic, el tribunal considera que ara mateix no hi ha cap fet que evidenciï una "relació directa" entre l'hostaleria i l'oci nocturn i l'increment de contagis a la comunitat.

Els magistrats també argumenten que la major part de la població més vulnerable al virus ja està vacunada, cosa que "forçosament redueix la gravetat d'eventuals brots i de la seva repercussió en el sistema hospitalari". Això no vol dir que si el govern aragonès defensa amb dades la seva posició en un nou recurs, els magistrats acabin validant les restriccions quan entrin en el fons de la qüestió i emetin sentència.

De moment, amb les dades actuals a la mà, el TSJA opina que no hi ha motiu perquè l'hostaleria i l'oci nocturn avancin l'horari de tancament. El govern aragonès havia decidit tornar al nivell dos del règim d'alerta sanitària dissenyat després de la fi del primer estat d'alarma per avançar l'horari de tancament de bars, restaurants i discoteques i limitar-ne l'aforament al 75% en el cas dels espais exteriors i al 50% a l'interior. Ara l'administració té fins divendres que ve per presentar al·legacions al tribunal.

stats