La Fiscalia demana la nul·litat de l'ERO de Radiotelevisió Valenciana per les "irregularitats" del procés
El ministeri públic diu que s'han "vulnerat drets fonamentals", mentre que la defensa diu que s'han pres "moltes cauteles". El judici, vist per a sentència
ValènciaLa Fiscalia ha sol·licitat la nul·litat de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) per "irregularitats" en el procediment i en entendre que comet un tracte "discriminatori" entre els diferents treballadors. "S'han vulnerat els drets fonamentals", ha insistit. El fiscal s'ha pronunciat en aquests termes en el torn de conclusions del judici celebrat al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià i que avui ha quedat vist per a sentència.
El ministeri públic ha demanat la nul·litat de l'ERO per "irregularitats" en el procediment i possible vulneració de drets fonamentals. Així, entén que s'ha produït "una alteració de la llista d'afectats i afectacions de no afectats i desafectació d'afectats" i tot això "amb criteris subjectius". Així, "es desprèn discriminació dels treballadors que figuraven en la llista inicial". "Hi ha tracte discriminatori", ha asseverat.
Així mateix, s'ha referit als informes elaborats per Pricewaterhouse Coopers i ha afirmat que quan es va presentar l'any 2012, una vegada iniciat el període de consulta, hi "faltava l'apartat principal, que era el cost de l'externalització", que no es va lliurar fins al requeriment dels representants dels treballadors i de l'autoritat laboral.
Per la seva banda, l'advocat de RTVV, Fernando Crespo, ha afirmat que dubta que en molts procediments "s'hagin adoptat tantes cauteles" com en aquest, en el qual, segons ha ressaltat, s'"ha complert plenament amb el previst en la llei". Crespo, que ha reiterat que es pot fer una televisió "eficient" amb 676 persones, ha assenyalat que s'han complert els principis d'igualtat, mèrit i capacitat en valorar-se en els criteris de selecció la titulació dels empleats, l'absentisme, la capacitació per al treball o la baremació dels títols de cadascun.
En aquest sentit, ha subratllat que el procediment "ha pretès ser summament cautelós" i no es van excloure les excedències familiars o forçoses i l'absentisme es va aplicar "exclusivament" conforme al previst en la llei de l'Estatut dels Treballadors. Així mateix, respecte a l'oposició, ha indicat que aplicar aquest criteri "hauria significat privar de l'oportunitat de mantenir el seu lloc de treball a aquells treballadors que estaven a l'empresa des del 2003, des que es van treure les últimes oposicions".
D'altra banda, ha insistit en la causa econòmica per executar l'ERO, "que no ha estat desacreditada en cap de les proves" i que posa "de manifest que l'empresa era inviable". Sobre aquest aspecte també ha aclarit que "no és cert que l'endeutament estigui en la Generalitat, si no en l'ens que està en liquidació, perquè els bancs no accepten la subrogació en els préstecs".
A més, Crespo ha indicat, respecte al tema econòmic, que encara que es tracti del sector públic, "el paper no ho aguanta tot". "Els diners no s'inventen, procedeixen d'algun lloc i és un bé escàs que cal gestionar sota el principi d'eficàcia", ha afegit.
D'altra banda, el lletrat de la Generalitat ha defensat, respecte als comptes, que "els nombres insisteixen sempre en el mateix: descens de volum de negoci en els últims anys que fa que si la plantilla es manté igual, els costos ens desborden". "Parlem de diners públics i evidentment cal buscar l'eficiència", ha subratllat.
L'advocat de la societat també ha defensat que no s'ha viciat el procés, que la plantilla estava sobredimensionada, i que s'han aplicat correctament els criteris de selecció. També ha criticat durament un dels exdirectors generals de RTVV, Alejandro Reig, i ha posat en dubte la seva "credibilitat". Ha afirmat que aquest l'ha deixat "descol·locat" perquè no sap "què hi fa aquí si solament va estar tres mesos treballant".