Violència feixista

El judici per les agressions feixistes del Nou d'Octubre del 2017 a València s'iniciarà al setembre

Hi ha 28 processats, la majoria dels quals formaven part de Yomus, la penya ultra de seguidors del València

Un dels moments on els seguidors de formacions ultres han dividit la manifestació del Nou d'Octubre.

ValènciaEl judici per les presumptes agressions que van dur a terme militants d'extrema dreta l'any 2017 a València durant la tradicional manifestació del Nou d'Octubre s'iniciarà el 25 de setembre. Així ho ha anunciat aquest dimarts la Comissió Nou d'Octubre, que conformen partits polítics, entitats socials i sindicats valencianistes i que exerceix l'acusació particular juntament amb l'entitat Moviment Contra la Intolerància i algunes de les víctimes.

La xifra de processats s'eleva a 28, la majoria dels quals formaven part de la penya Yomus, l'extinta formació ultra de seguidors del València CF. Entre ells també hi ha Pepe Herrero, director de l'emissora de televisió i ràdio Onda Fallera, que els dies previs havia publicat missatges a les xarxes socials en què cridava a impedir la manifestació.

Segons va detallar el jutge instructor Vicente Ríos en la resolució de processament feta pública el gener del 2021, els investigats haurien accedit a la plaça de Sant Agustí de València, lloc d’inici de la marxa, en aparent formació, corejant càntics i crits i, en alguns casos, fent la salutació feixista. Posteriorment, haurien trencat els cordons de seguretat formats per la policia i acorralat i agredit alguns manifestants.

"El seu propòsit no era sinó assetjar i enfrontar-se als qui acudiren a la manifestació convocada per la Comissió Nou d’Octubre amb l’objectiu de dificultar i impedir, fins i tot mitjançant l'ús de violència, la celebració de la manifestació", va destacar el magistrat en el seu escrit. Ríos també va subratllar que la motivació dels seguidors ultres era la "radical discrepància ideològica amb els convocants de la marxa i la seva hostilitat a allò que representen".

El jutge va incloure en la causa les amenaces que haurien rebut diversos treballadors i col·laboradors del Diari Jornada, un periòdic –ja desaparegut– que va muntar una taula informativa per promocionar el llançament de la publicació, així com els danys ocasionats a l'empresa editora per la destrucció de milers d'exemplars. També va denunciar les puntades de peu i cops de puny que haurien propinat una dotzena d'encausats a dos manifestants.

"Un èxit" que trenca amb "la tradicional impunitat"

La Comissió Nou d'Octubre ha qualificat l'anunci de la data d'inici del judici d'"èxit", atès "el context de la tradicional impunitat de què ha gaudit l’extrema dreta al País Valencià".

La plataforma ha sol·licitat per a alguns dels processats penes d’entre els 5 i els 11 anys de presó pels delictes de desordres públics, amenaces, danys, coaccions, lesions, odi, integració en grup criminal i coacció a l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques com els de manifestació. A més, considera que hi ha els agreujants d’abús de superioritat, de discriminació ideològica i, en alguns casos, de reincidència. Per aquest motiu, ha demanat per als acusats la pena accessòria de prohibició d’aproximació a una distància de 300 metres del domicili de les entitats que integren la plataforma, així com de les manifestacions o actes que convoquen aquestes organitzacions.

stats