Camps i Cotino neguen que el govern valencià oferís ajuda a les víctimes de l'accident del metro a canvi de no denunciar
L'expresident valencià defensa la gestió del seu govern cap a les víctimes, que ha descrit com "les persones més importants" de tot el seu mandat
ValènciaL'expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, ha negat rotundament que el seu govern desemparés en cap moment les víctimes de l'accident del metro de València, de les quals ha dit que "sempre van ser les persones més importants" dels executius que ell ha presidit. El també expresident del PP valencià ha començat la seva compareixença en la comissió d'investigació parlamentària traslladant el seu "sentit condol" a les víctimes, algunes de les quals eren presents al Parlament.
Camps, que ha relatat extensament a preguntes dels diferents grups parlamentaris l'acció del govern valencià els dies posteriors a l'accident, ha assegurat que no va encarregar "a ningú cap cosa estranya", en al·lusió a la possibilitat que el conseller Juan Cotino pogués haver ofert prebendes a canvi de no denunciar l'empresa gestora del metro. Tanmateix, Camps ha afirmat que l'objectiu del consell va ser sempre "estar al costat de les famílies" i esclarir el que va passar a la línia 1 de MetroValència.
Sobre el paper de Cotino, Camps ha defensat l'actuació del seu conseller, el qual "va fer un pas avant" per col·laborar amb les famílies, ja que "humanament" comptava amb experiència en "tragèdies de tot tipus", per haver estat director general de la Policia i delegat del govern espanyol al País Valencià. L'expresident també ha negat que des de la Generalitat s'articulés una hipotètica estratègia per silenciar mediàticament l'accident.
En la mateixa línia, l'expresident de les Corts Valencianes i exconseller del PP Juan Cotino ha negat aquest dilluns que oferís res a cap familiar de les víctimes de l'accident del metro del 2006 a València a canvi que no es personessin en el procediment judicial obert arran el sinistre. "A ningú li vaig oferir res a canvi d'alguna cosa", ha dit Cotino en la seva compareixença en la comissió d'investigació parlamentària de l'accident del metro, en la qual avui també ha comparegut l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps.
Qui era conseller d'Agricultura en el moment de l'accident ha negat que oferís feina, descomptes en matrícules universitàries o fins i tot renegociacions de préstecs hipotecaris –com així han assegurat alguns familiars de les víctimes– a canvi que les famílies afectades en el sinistre no se sumessin a la investigació judicial oberta. Davant preguntes dels diferents grups parlamentaris, Juan Cotino ha reconegut que va visitar 35 famílies de les víctimes i que els va donar una targeta amb el seu número de telèfon personal, ja que va decidir visitar-les "a títol individual" i no per la seva condició de conseller.
Juan Cotino ha assenyalat que va decidir anar a les cases de les famílies perquè li va "donar la gana", i en cap moment enviat pel president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, amb la voluntat "d'ajudar" en tot el possible a unes persones que ho estaven passant "molt malament". Cotino ha afirmat que el seu compromís d'estar al costat de les víctimes i ajudar-les va anar més enllà dels mesos posteriors a l'accident: "Vaig estar amb les víctimes els dos primers funerals, després vaig entendre que la meua presència podia incomodar alguns familiars i ja no hi vaig anar”.
La diputada de Podem Fabiola Meco ha instat l'exconseller a demanar perdó a les víctimes de l'accident per l'actuació del govern del PP, però Juan Cotino ha declinat reconèixer haver fet les coses malament. L'expresident de les Corts ha dit que ell sempre demana perdó "quan ho sent així", i en tot cas ha assenyalat: "Demane perdó a les víctimes per no haver-les atès millor, però tot el que vaig fer ho vaig fer en plena consciència i sabent que ho volia fer així".
El primer a comparèixer aquest dilluns en la comissió d'investigació ha estat el vicepresident de la Generalitat Valenciana l'any 2006, Víctor Campos, que ha alabat l'actuació de Juan Cotino durant els dies posteriors a l'accident en el qual van morir 43 persones i en van resultar ferides 47. Campos ha dit que Cotino va ser una "part activa" en la gestió de l'accident fent una tasca "molt bona i amb molta dedicació".
Les víctimes, poc optimistes
Per la seva banda, abans de les compareixences l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J) ha qualificat de "bona notícia" que els màxims responsables de la Generalitat en el moment de l'accident donin explicacions a les Corts per l'accident que va costar la vida a 43 persones, encara que han admès no esperar "res nou" de les seves declaracions. Així ho ha assegurat als periodistes la presidenta de l'associació, Rosa Garrote, moments abans de l'inici de les compareixences dels exconsellers Víctor Campos i Juan Cotino i l'expresident Francisco Camps.
"Seria una sorpresa que se sortissin del que s'ha dit fins ara, però el fet que per fi vinguen a donar explicacions dels seus actes ens sembla una bona notícia", ha afirmat Garrote, que veu amb esperança aquesta nova comissió d'investigació i considera que és una voluntat d'arribar "al fons de les causes de l'accident".
Després dels testimonis de Camps i Cotino, l'AVM3J ha confirmat els seus pitjors presagis i ha qualificat de "decebedora" i "frustrant" les seves compareixences i ha lamentat que deu anys després del sinistre no hagin fet "examen de consciència" per reconèixer que la seva gestió no va ser correcta.