Guerra dins de Compromís per la designació del senador autonòmic
Un dels partits de la coalició acorda no participar en els òrgans de direcció mentre no se solucioni el conflicte
ValènciaLa designació de l'expresident de les Corts Valencianes, Enric Morera, com a senador territorial de Compromís ha desfermat una crisi en la coalició valencianista que amenaça amb danyar, potser definitivament, la sempre inestable convivència entre els tres partits que la formen.
El motiu de la disputa és el malestar generat a Iniciativa del Poble Valencià (IPV), un dels dos partits minoritaris que componen Compromís, per la tria de Morera, que és militant de Més –la formació majoritària de la coalició–. Des d'IPV defensen que el càrrec de senador corresponia al seu partit i fins i tot ja havien dut a terme un procés intern per elegir el representant, que havia guanyat el fins ara senador Carles Mulet.
L'argumentari d'IPV, el partit que liderava Mónica Oltra fins a la seva dimissió el juny de l'any passat, es basa en el fet que la coalició sempre ha repartit els seus càrrecs en una proporció del 65% per a Més, el 35% per a Iniciativa del Poble Valencià i el 5% per als Verds. Segons aquests percentatges, a les Corts Valencianes a IPV li tocaven 5 dels 15 diputats assolits. Com que només n'ha obtingut quatre, la formació esperava corregir aquesta situació sumant el representant al Senat, però Més s'hi ha oposat. El motiu de la negativa dels valencianistes prové del fet que al Congrés de Diputats cada partit hi ha obtingut un representant i que si IPV sumés un senador, tindria dos dirigents a les Corts espanyoles, mentre que Més només un, circumstància que consideren que trenca els equilibris de la coalició.
Per determinar com respondre a la designació de Morera, elegit aquest dimarts per la majoria dels 15 diputats de Compromís a les Corts, aquesta tarda Iniciativa ha celebrat una executiva que ha resolt que s'abstindran de participar dels òrgans de Compromís mentre Més no reconsideri la seva posició. Així ho ha dit a l'acabar la reunió Alberto Ibáñez, coportaveu d’IPV, que ha qualificat la situació d'"extremada gravetat" i que ha afirmat que no tornaran a seure amb els seus socis "fins que no complisquen la seua paraula".
Des de Més han rebutjat fer declaracions i s'han limitat a la difusió d'un comunicat on defensen que "cap partit de Compromís està incomplint cap acord" i que afirmar-ho és "una falta a la veritat". "S’ha explicitat un desacord en la interpretació dels pactes entre una de les parts, Iniciativa, i la resta", han resumit.
Des de Més afirmen també no entendre com "un desacord intern en la interpretació dels pactes" ha generat "una reacció unilateral" d'IPV, que consideren "desproporcionada", i han assegurat que treballaran per "solucionar les discrepàncies sempre des del diàleg".
Coalició electoral o federació de partits?
Al darrere del conflicte entre Més i IPV hi ha diversos factors. Un d'ells és el desig de Més que Compromís deixi de ser una coalició electoral i esdevingui una federació de partits, una opció que IPV, un partit amb molts menys militants, veu amb reticències, atès que considera que podria perdre visibilitat i poder de decisió.
També influeix en aquestes desavinences el malestar acumulat durant anys a Més, els dirigents del qual creuen que en el període en què la coalició va estar encapçalada per Mónica Oltra, IPV va aconseguir una representació i un poder de decisió més elevats del que li corresponia i que ara toca reequilibrar la balança. "El de hui és un sainet", han assegurat fins i tot alguns alts càrrecs de Més, que no han volgut amagar el seu enuig i que han defensat que la seva formació no es mourà dels seus posicionaments. Els valencianistes esperen que des d'Iniciativa rectifiquin i s'avinguin a negociar per adaptar-se a un nou context, amb més "precarietat després de perdre la presència a les institucions".
No ho veu així el dirigent d'Iniciativa del Poble Valencià i exsenador Carles Mulet, que creu que Més està posant en pràctica una estratègia per "obtenir el control de tot Compromís", en uns moviments que el partit hauria iniciat reservant-se els caps de llista de la coalició tant a les Corts Valencianes –que abans encapçalava Mónica Oltra– com al Congrés de Diputats i al Senat.
L'últim element que pot influir en el futur de la coalició és una hipotètica consolidació del projecte de Sumar, una opció que podria oferir una sortida per als dirigents i militants d'Iniciativa del Poble Valencià si la relació amb els seus companys de Més no millora.