Requisit lingüístic

El Consell acorda exigir el coneixement del valencià als treballadors públics però n'exclou els sanitaris

Per a metges i infermers el domini del català continuarà sent un mèrit

La consellera d’Educació Cultura i Esports, Raquel Tamarit (e), i la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, durant la seva compareixença aquest dilluns.

ValènciaDesprés de llargues negociacions i discrepàncies públiques, sobretot entre PSPV i Compromís, aquest dilluns el Consell ha acordat els nivells del coneixement del valencià que exigirà als futurs treballadors de l'administració autonòmica i municipal, que seran diferents segons la categoria i la feina que cada empleat desenvolupi. El pacte té dues grans excepcions: el professorat, que té requisits propis i més elevats, i el personal sanitari, per al qual el domini del català continuarà sent un mèrit. A més, permet que algunes acreditacions s'obtinguin automàticament cursant l'ESO o el batxillerat.

En concret, les persones que accedeixin als grup A1 i A2, és a dir, els alts funcionaris amb estudis universitaris, hauran de comptar amb un nivell C1 de valencià, que equival a l'històric certificat mitjà. Per la seva banda, les del grup B hauran d'acreditar un nivell B2. Les del subgrup C1 hauran de comptar amb un nivell B2 i les del subgrup C2 amb un nivell B1. Finalment, les persones que aspirin a una agrupació professional funcionarial hauran d'acreditar l'A2 de valencià.  

Un element clau de l'acord és que l'acreditació del nivell B1 s'obtindrà automàticament aprovant l'assignatura de valencià en els quatre cursos de l'ESO, mentre que el B2 s'aconseguirà aprovant l'assignatura de valencià en els dos cursos de batxillerat. El C1 s'obtindrà aprovant l'assignatura de valencià amb una nota mínima de 7 en els dos cursos d'aquesta etapa educativa.

La previsió de l'executiu és que el decret que vehiculi la norma entri en vigor el primer semestre del 2023 per a les categories B, C1, C2 i agrupació professional funcionarial. En el cas dels grups A1 i A2, el nivell C1 no s'exigirà fins al 2025. Fins aleshores, es requerirà un nivell B2.

Per a la consellera d’Educació, Cultura i Esports, Raquel Tamarit, el pacte permet complir un deute de la Generalitat: "Ha de permetre que l'administració puga garantir que la gent s'adrece a nosaltres en la llengua que vulga i que nosaltres, les administracions, tingam la capacitat d'atendre com toca".

Per la seva banda, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, s'ha felicitat perquè el decret no exigeixi un nivell de competència lingüística superior al que certifica el sistema educatiu. "Això significa que no serà necessari realitzar cap altre examen per poder obtindre eixa certificació", ha destacat.

"Pas històric"

Acció Cultural del País Valencià ha estat la primera entitat a valorar l'acord, que ha batejat de "pas històric en el camí de la fi de la discriminació dels valencianoparlants". "Per primera vegada des que existeix l’autonomia, les persones que vulguen opositar a una plaça com a funcionaris de la Generalitat o de l’administració local hauran d’acreditar un nivell de coneixement del valencià", ha emfatitzat l'associació mitjançant un comunicat. En el mateix sentit s'ha manifestat la Plataforma per la Llengua, que ha rebut "amb satisfacció" l'anunci, però ha refermat la demanda perquè la norma s'ampliï al personal sanitari. També ha mostrat dubtes sobre la moratòria de dos anys i ha destacat que estarà molt atenta perquè "no s'aprovin excepcions que esdevinguen la norma".

"Acord insuficient"

Més crítica s'ha mostrat Escola Valenciana, que ha qualificat l’acord d’”insuficient” perquè “no garanteix la competència lingüística del funcionariat”. L’entitat ha destacat que “una de cada dues vulneracions lingüístiques té lloc a l’àmbit sanitari” i ha defensat que excloure els sectors sanitaris i de la justícia de la proposta és "una renúncia inadmissible”. A més, creu que la competència lingüística cal exigir-la "a tota l'administració", també a la de l'Estat radicada al País Valencià, incloses diputacions i empreses públiques.

En la mateixa línia s'ha expressat la Intersindical Valenciana, organització que ha lamentat que “la sanitat quede fora del reglament”, especialment quan “una gran part del personal sanitari ja té una titulació de valencià”. En aquest sentit, ha reclamat a la Generalitat que “convoque cursos gratuïts i en horari laboral per al personal sanitari dels centres públics que no tinga la titulació”.

Finalment, l’associació cívica El Tempir ha qualificat la mesura d’”oportunitat perduda”. L’entitat també considera que “no té lògica que la conselleria que acumula gran part d’ocupació pública de la Generalitat juntament amb Educació, és a dir, Sanitat, no estiga afectada per aquest nou reglament i continue, doncs, en la mateixa situació, sense garantir cap requisit de coneixement del valencià”.

stats