País Valencià 22/04/2022

El govern valencià aprova la reducció del 10% de les taxes i preus públics de la Generalitat

L'objectiu de la mesura és reduir l'impacte de l'increment de la inflació en l'economia dels ciutadans

Ara
2 min
La portaveu del Consell, Mónica Oltra, durant la compareixença posterior a la reunió de l'executiu autonòmic.

ValènciaEl govern valencià ha aprovat aquest divendres un decret llei per rebaixar un 10% totes les taxes i preus públics gestionats per la Generalitat fins al 31 de desembre. L'objectiu de la mesura és reduir l'impacte de l'increment de la inflació en l'economia dels ciutadans. Segons el Consell, la mesura beneficiarà més d'1,3 milions de valencians i suposarà un estalvi per a les famílies i empreses de gairebé 30 milions d'euros.

Amb la mateixa finalitat, l'executiu autonòmic ha acordat rebaixar les taxes universitàries un 10% per al curs 2022-2023, en una mesura que beneficiarà 132.000 estudiants de les universitats públiques. A més, ha anunciat la gratuïtat de l'ús del metro i els tramvies públics els diumenges durant els pròxims tres mesos.

El Consell també ha aprofitat la reunió d'aquest divendres per aprovar el text definitiu del decret llei de mesures urgents en resposta a l'emergència energètica i econòmica originada per la guerra a Ucraïna després de fer uns "reajustaments tècnics" per adaptar-lo a la normativa aprovada per l'executiu espanyol i els informes de l'Advocacia de la Generalitat.

Entre les iniciatives aprovades destaca un increment de fins al 30% de la prestació econòmica per sufragar les despeses del lloguer o la hipoteca de l'habitatge habitual dels ciutadans que percebin la renda valenciana d'inclusió, així com per garantir l'accés als subministraments energètics bàsics. Per als beneficiaris d'aquesta ajuda que no tinguin cap despesa relacionada amb l'habitatge, l'increment serà d'un 15% i un import mínim de 50 euros.

El decret també simplifica els procediments administratius amb l'objectiu de reduir en un any la duració dels tràmits previs a la instal·lació de plantes d'energia renovables. A més, les instal·lacions de menys de 10 megawatts gaudiran d'una tramitació d'urgència. Finalment, s'ha establit que cada municipi pugui destinar el 3% de la seva superfície del sòl no urbanitzable a aquest tipus de plantes.

De la mateixa manera, la norma inclou mesures de suport econòmic als sectors més afectats per la crisi com el ceràmic. En aquest sentit, s'agiliten els tràmits en les explotacions d'argiles industrials pel procediment d'urgència, sempre que la destinació sigui la indústria del taulell i durant un període màxim de dos anys.

stats