Debat de política general

Preocupació a Hisenda: la rebaixa fiscal de Ximo Puig obre una escletxa a l'estratègia socialista

El govern valencià anuncia una rebaixa de l'IRPF per a les rendes inferiors a 60.000 euros a pocs dies que la Moncloa anunciï el seu propi paquet de mesures fiscals

El president del govern valencià, Ximo Puig, durant la seva intervenció en el debat de política general iniciat aquest dimarts.

ValènciaEl govern valencià ha anunciat aquest dimarts el seu pla per combatre l'impacte de la inflació en les economies domèstiques amb la presentació d'un programa fiscal que rebaixi la pressió tributària a les famílies amb rendes mitjanes i baixes. Les noves mesures han estat comunicades pel cap del Consell, Ximo Puig, durant l'inici del debat de política general, que ha començat aquest dimarts al matí. I aquesta recepta es contradiu amb el que ha pregonat el govern espanyol, crític amb les peticions del PP de baixar impostos per la via de la deflactació de l'IRPF. Tot i que Puig no ha optat per aquesta via, a la Moncloa ha provocat incomoditat l'aposta del president valencià i la seva portaveu, Isabel Rodríguez, ha hagut de fer equilibris durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, informa Ot Serra. "El fonament bàsic és que contribueixin més els que tenen més", ha subratllat la també ministra de Política Territorial, a les portes que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, presenti el paquet de mesures fiscals que vol aprovar el govern espanyol.

Fonts consultades per l'ARA asseguren que la conselleria d'Hisenda havia informat a l'executiu espanyol del que anunciaria el president valencià. En concret, l'executiu preveu aprovar una nova tarifa autonòmica –encara per concretar– que, segons Puig, "s'adaptarà a la situació actual" i no beneficiarà les rendes superiors als 60.000 euros. Aquesta nova tarifa implicarà, segons ha detallat l'executiu, que les rendes de 10.000 euros s’estalviïn un 21% (94,5 euros), mentre que les de 20.000 i les de 30.000 s’estalviaran un 7,3% (117 euros) i 2,2% (67 euros), respectivament.

El nou programa fiscal valencià també augmenta en un 10% la quantitat exempta de tributació a tota la ciutadania –fins als 6.105 euros–, modificació que suposarà que els ciutadans amb menys ingressos –962.000– no efectuïn cap pagament. En la mateixa línia, el pla introdueix una rebaixa del 10% en totes les deduccions i bonificacions de l'IRPF per a aquest any. A més, es passaran de 25.000 a 30.000 euros les rendes que poden beneficiar-se dels descomptes. Les superiors a 60.000 no tindran cap rebaixa.

Les deduccions a l'impost de la renda que ja aplica l'executiu i que ara seran modificades bonifiquen, entre d'altres, el lloguer d'habitatge, les famílies nombroses o monoparentals, la conciliació familiar i el pagament de l'escola bressol o col·legi per a menors de 3 anys. Les rebaixes beneficiaran, segons el govern valencià, 1.344.000 contribuents, és a dir, el 97,4%, i permetran un estalvi global de 150 milions per a les famílies valencianes i de 111 euros per persona.

Per ajudar a visibilitzar l'impacte de les deduccions, la conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha facilitat alguns exemples. Així, una persona soltera amb uns ingressos de 28.000 euros i una hipoteca s'estalviarà 530 euros. Per la seva banda, una parella amb una persona gran dependent a càrrec i una renda conjunta de 30.000 s'estalviarà 162 euros. De la mateixa manera, una família monoparental amb uns ingressos de 25.800 euros i un fill de quatre anys s'estalviarà 224 euros, i una parella amb dos fills de menys de cinc anys i uns ingressos individuals d'entre 30.000 i 38.000 euros s'estalviarà 845 euros.

Complementàriament, el Consell ha avançat una deducció fiscal de 100 euros per a les hipoteques quan la declaració de la renda individual no superi els 30.000 euros i la conjunta els 47.000. A més, l'executiu ha reiterat que mantindrà de manera íntegra l'impost sobre el patrimoni que, al País Valencià, paguen els 27.000 ciutadans més rics, el 0,48% dels contribuents. Per aquest tribut, la Generalitat recaptarà aquest 2022 prop de 200 milions d'euros. 

"No al populisme fiscal"

El president valencià ha defensat aquest dimarts que la seva reforma és oposada a la que duen a terme altres comunitats –en referència a les governades pel Partit Popular i Vox–, "on s'aproven baixades d'impostos que únicament beneficien les classes altes". En aquest sentit, Puig ha reclamat triar bé les reformes. "Ni immobilisme, ni ajudes als més rics. No al populisme fiscal", ha conclòs.

Precisament, una de les administracions més emblemàtiques de les dirigides pel PP, la gallega, ha anunciat avui una modificació en els trams autonòmics de l'IRPF a les rendes de fins a 35.000 euros. Es tracta d'una reforma que, segons l'executiu que dirigeix Alfonso Rueda, afectarà un milió de contribuents que estalviaran un total de 46 milions d'euros anuals. La mesura se suma a l'adoptada la setmana passada, aquesta dirigida a unes 7.700 persones amb un patrimoni mitjà de sis milions d'euros que deixaran de pagar 4.415 euros anuals.

Durant la comunicació de la rebaixa, Rueda l'ha explicada com a "deflactació de l'IRPF", una iniciativa que consisteix en adequar els tipus de la declaració de renda a la pujada de la inflació. És per això que l'executiu gallec utilitzarà un percentatge del 4,1%, equivalent a la pujada salarial mitjana segons l'estadística de costos laborals de l'Institut Nacional d'Estadística corresponent al segon trimestre del 2022. Això es tradueix en el fet que als contribuents als quals s'ha incrementat el sou per l'augment de preus se'ls descomptarà aquest percentatge i es quedaran així en el mateix tram en la declaració de la renda. És a dir, que encara que cobrin una mica més, continuaran pagant el mateix percentatge que se'ls aplicava, evitant així que l'impost es mengi l'increment salarial acordat per l'encariment dels preus.

stats