Gonzalo Gortázar serà quatre anys més el primer executiu de CaixaBank
L'entitat reclama la creació d'uns fons de garantia de dipòsits europeu per evitar una la retroalimentació entre el risc bancari i el risc sobirà
ValènciaLa junta general d'accionistes de CaixaBank celebrada aquest divendres a València ha acordat la reelecció com a conseller delegat de Gonzalo Gortázar, que continuarà liderant l'entitat durant quatre anys més. Amb aquesta decisió, l'executiu madrileny prolongarà una posició que ostenta dels del 2014 i a la qual va arribar després d'assumir la direcció general de Criteria el 2009 i d'esdevenir el director de finances de CaixaBank dos anys després.
Gortázar ha estat en el càrrec amb tres presidents (Isidre Fainé, Jordi Gual i José Ignacio Goirigolzarri) i té com a principal èxit la fusió amb Bankia, que ha catapultat l'entitat catalana amb seu a València a la condició de primera entitat d'Espanya. Durant el 2023, Gortázar continuarà sent el càrrec més ben pagat de la companyia amb un sou de 2,37 milions d'euros fixos i 954.000 euros en variables. El seguirà Goirigolzarri, amb 1,73 milions d'euros fixos i 336.000 euros en variables. Enguany, els dos màxims executius gaudiran d'un augment de salari del 5%, un increment que des de l'entitat han detallat que "va en línia amb la pujada mitjana de la plantilla per al present exercici".
Un altre dels acords de la junta ha estat validar el pagament d'un dividend de 1.730 milions d'euros –0,2306 euros per acció–. El dividend equival al 55% dels 3.145 milions d'euros de benefici aconseguit el 2022.
Tot i que el dividend suposa una "millora respecte a l'any anterior", Gonzalo Gortázar ha lamentat que "encara no està en els nivells fixats en el pla estratègic i que els diferents inversors exigeixen". "Confiem assolir el repte fixat de superar el 12% el 2024”, ha emfatitzat. Aquesta ambició ha xocat amb les manifestacions dels sindicats que han assegurat que la plantilla viu "un clima laboral asfixiant". Així ho ha dit Begoña Peiró, representant del Sindicat d'Empleats de CaixaBank, que ha afirmat que aquesta situació repercuteix en els clients, que "se senten maltractats". Per a Iván Argüelles, representant de la UGT, l'empresa no pot fixar-se uns "objectius inassumibles". Un diagnòstic que no ha compartit Gortázar, que s'ha mostrat disposat a aconseguir "un bon clima" de treball però no a "abaixar el ritme".
Sobre les turbulències al sector financer, José Ignacio Goirigolzarri ha defensat que s'han produït en entitats "amb una situació i models de negoci molt diferents dels de la banca espanyola", que és el d'una "forta dispersió de dipòsits". També ha assenyalat que la crisi ha evidenciat la necessitat de completar la unió bancària europea. "Seria molt important accelerar la creació del fons de garantia de dipòsits europeu per evitar una eventual retroalimentació entre risc bancari i risc sobirà, que, en definitiva, era l'objectiu de la Unió", ha dit.