La Generalitat Valenciana s'afanya a imposar el mínim del 25% en castellà

La conselleria d'Educació envia instruccions a 221 centres amb programes d'immersió perquè els modifiquin

2 min
El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació del govern valencià, José Antonio Rovira, durant la seva compareixença d'aquest dijous.

ValènciaLa conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana ha enviat instruccions a 221 centres que tenien autoritzats programes d'immersió experimentals per modificar-los, perquè en l'inici del nou curs ja s'apliqui el mínim del 25% del temps lectiu en castellà que estableix la norma aprovada per Partit Popular i Vox fa un mes. El departament també anima a incrementar al 25% màxim l’ús vehicular de l'anglès.

Els programes experimentals ara anul·lats implicaven sistemes d’immersió lingüística en valencià en els quals es posposava l'ús del castellà fins a l’educació primària. Segons la conselleria, "en la major part dels centres" suposen l'ús del català com a llengua vehicular en un 90% de la docència, de l'anglès en un 10% i cap hora en castellà.

Més enllà d'aquests programes experimentals, que només s'aplicaven fins a l'etapa de primària, l'anterior legislació –aprovada pel PSPV, Compromís i Unides Podem– fixava un mínim d’un 25% i un màxim d’un 60% d'hores amb el valencià i el castellà com a llengües vehiculars i d’entre un 15% i un 25% amb l’anglès. Els encarregats de concretar els percentatges eren els consells escolars mitjançant l’aprovació del projecte lingüístic de centre.

Per contra, "la nova llei de llibertat educativa", anomenada així pel PP i per Vox, preveu que siguin les famílies i no pas el consell escolar qui determini a través d'una consulta telemàtica la llengua vehicular majoritària a les aules a les zones valencianoparlants. Per contra, a les castellanoparlants serà obligatòriament el castellà i el català no hi serà llengua vehicular i únicament s'estudiarà la matèria de manera voluntària.

"No complir la instrucció"

El portaveu del Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (Stepv), Marc Candela, ha qualificat l'ordre "d'inici d'una cacera de bruixes contra l’ensenyament en valencià i contra els acords democràtics i consensuats de la comunitat educativa". A més, ha animat les direccions dels centres educatius afectats "a manifestar el seu rebuig davant d’aquesta imposició, a convocar, a partir de setembre, el claustre i el consell escolar del centre per a tractar la qüestió i a negar-se a complir la instrucció, perquè no hi ha temps suficient per a refer el projecte lingüístic del centre durant el que queda del mes de juliol".

stats