Ferran Torrent reivindica que en una societat democràtica "els governs s'alternen però la cultura no"
L'escriptor ha defensat el paper dels creadors després de ser guardonat amb el Premi de les Lletres de la Generalitat Valenciana
València"A les societats de normalitat democràtica, els governs s'alternen, però la cultura no. La cultura és l'ànima d'un país", ha reivindicat aquest dimarts l'escriptor valencià Ferran Torrent durant el lliurament a Alacant del Premi de les Lletres de la Generalitat Valenciana i de les Distincions al Mèrit Cultural que s'atorguen amb motiu de la celebració del Nou d'Octubre. Torrent, que s'ha mostrat "sincerament agraït pel guardó" i ha assegurat que no l'"esperava", ha aprofitat el seu parlament per reclamar que als autors se'ls valori per la seva qualitat i "no per apriorismes ideològics".
L'escriptor s'ha sumat, així, a l'exigència que des de fa mesos expressen diversos col·lectius culturals, especialment els que fan continguts en català, perquè la Generalitat no faci més passos enrere en la promoció dels creadors autòctons. L'última d'aquestes peticions s'ha formulat arran del polèmic festival Som de la Terreta, organitzat per l’empresa The Music Republic amb el suport institucional de la Generalitat Valenciana, i que ha comptat amb un pressupost de 4 milions d’euros. Els retrets s'han centrat en la poca presència d'artistes valencians, ja que només quatre dels grups i cantants triats s'expressen en català. Un altre motiu de crítica durant els últims mesos ha estat la negativa del Consell a celebrar l'Any Estellés.
A més de l'escriptor de Sedaví, a qui la Generalitat Valenciana ha atorgat el Premi de les Lletres, el Consell també ha reconegut amb les Distincions al Mèrit Cultural l'obra i la trajectòria de cineastes com María Zamora, historiadors de l'art com Miguel Falomir, compositors com Gustavo Pascual Falcó –guardó a títol pòstum– o conservadors i divulgadors del patrimoni com els membres de l'Associació Arrels Regne de València per ser “grans exemples del que som capaços de fer i d'oferir al món des de la nostra manera de veure i gaudir de la vida”.
En el tancament de l'acte, Carlos Mazón ha destacat la importància de reconèixer els referents del País Valencià en els diferents àmbits culturals. “Són una reafirmació del nostre autogovern i de celebració del que ens uneix i ens defineix com a comunitat política, econòmica, social i fiscal”, ha declarat. Tot i aquesta crida a la unitat, el polític conservador també ha aprofitat l'ocasió per atiar l'anticatalanisme. "La Comunitat és única, pròpia i singular sense ser apèndix de res ni subsidiària de ningú", ha defensat.