Felip VI serà proclamat rei d'Espanya el mateix dia que el 1707 el seu avantpassat Felip V va cremar Xàtiva
L'entronització del príncep d'Astúries coincidirà amb el dia que es commemora l'efemèride de l'incendi de Xàtiva per haver donat suport als Àustries
ValènciaL'atzar o la casualitat han fet que el dia triat per coronar Felip VI nou rei d'Espanya tingui una gran relació amb un dels fets històrics pels quals el seu avantpassat Felip V és recordat tres segles després del seu regnat al País Valencià. I és que el dia 19 de juny, data en què l'actual príncep d'Astúries serà proclamat rei, es commemora l'efemèride de la crema de la ciutat de Xàtiva, a la Costera, al País Valencià, per ordre del Borbó com a càstig a la població per haver donat suport en la Guerra de Successió a les tropes de l'arxiduc Carles, de la casa dels Àustria.
Tres-cents set anys després del fatídic episodi protagonitzat per Felip V que va acabar amb la ciutat de Xàtiva arrasada per les flames, un altre Felip, també membre de la família dels Borbó, ocuparà el tro de la Corona d'Espanya. Així que, des d'enguany, el 19 de juny serà l'efemèride de la crema de Xàtiva a mans de les tropes borbòniques del rei Felip V i també de la coronació de Felip VI com a rei d'Espanya.
El dia 19 de juny és la data en què Xàtiva commemora oficialment la crema de la ciutat, encara que alguns estudis i documents expliquen que l'incendi podria haver començat cap al dia 17. Cremar la ciutat va ser la represàlia que l'exèrcit borbònic, a les ordes del general d'Asfeld, va exercir sobre els xativins per haver oposat ferma resistència a Felip V en el seu contenciós amb la dinastia dels Àustries per aconseguir la Corona d'Espanya. Durant la Guerra de Successió Xàtiva va ser una de les ciutats en què la majoria dels seus habitants va prendre part a favor de Carles d'Àustria.
Per aquest motiu, a Xàtiva, al museu de L'Almodí, hi ha un quadre de Felip V que penja de cap per avall. Aquesta imatge forma part de l'imaginari col·lectiu del valencianisme polític, ja que representa l'animadversió dels valencians cap a un monarca que va acabar amb el seu autogovern. Malgrat que ara hi haurà un nou Felip de Borbó en el tro d'Espanya, l'alcalde de la ciutat de Xàtiva, el dirigent del PP Alfonso Rus, ja ha advertit que el quadre no es toca.
Preguntat fa uns dies per si podria capgirar el retrat en una hipotètica visita del rei Felip VI a la localitat, Rus va dir: "No, no, no. El quadre no es gira per res. Zero". "Ni Felip V ni Felip VI. Que vingui qui vulgui, però el quadre no es toca", va assegurar.