Congrés de Més

Federalisme o sobiranisme: el debat intern del nacionalisme valencià

La política d'aliances i les demandes de més "democràcia interna" centraran el congrés de Més de l'octubre

ValènciaMés, el gran partit del nacionalisme valencià i principal formació de Compromís, viu mesos clau. Ha de decidir si manté l'estratègia de pactar amb formacions de l'esquerra espanyola com Sumar alhora que s'implica en la governabilitat de l'Estat o aposta per un sobiranisme que potenciï la seva marca electoral i centrar les seves reivindicacions en assolir un millor finançament autonòmic i dosis més elevades d'autogovern.

La incògnita començarà a resoldre's els dies 19 i 20 d'octubre durant la celebració del congrés del partit. Amb tot, la pregunta no estarà contestada del tot fins a les negociacions posteriors amb Iniciativa del Poble Valencià (IdPV) i els Verds, ja que les tres formacions han de beneir que Compromís passi d'una coalició electoral a una federació de partits, com tot fa indicar. Serà aleshores quan Més haurà de convèncer els seus dos socis dels beneficis de la seva estratègia, una tasca que serà més difícil si el partit opta per incrementar l'aposta sobiranista. Des d'IdPV i els Verds sempre han defensat participar en candidatures conjuntes en les eleccions al Congrés dels Diputats. També han prioritzat les polítiques socials a l'agenda nacional, atès que creuen que al País Valencià una formació no pot créixer si fa de l'eix identitari el centre de les seves polítiques, una reflexió que també comparteixen nombrosos dirigents de Més. Especialment ara que Compromís opta a captar l'electorat que en les últimes eleccions autonòmiques va votar Unides Podem.

Cargando
No hay anuncios

El debat de l'octubre no és cap novetat a Més. De fet, té nombrosos precedents, l'últim el 2021, quan Àlex Ruiz, un alcalde d'un petit municipi com Bellreguard, va aconseguir el 36,7% dels vots davant la secretaria general d'aleshores Àgueda Micó amb un discurs que retreia a la direcció que estava "aigualint" l'ideari de la formació. Es tracta d'un percentatge de suports gens menyspreable, atès que Ruiz el va assolir amb una candidatura forjada a última hora i Micó comptava amb el suport de tots els dirigents més coneguts del partit.

Les crítiques que el 2021 feia Ruiz s'assemblaven molt a les que aquests dies expressen la diputada i membre del corrent sobiranista Bloc i País Mònica Álvaro i l'exalcalde d'Oliva David González, que pretenen optar a la secretaria general que a hores d'ara ostenta Amparo Piquer, que aspira a la reelecció. En conversa amb l'ARA, Álvaro i González reclamen un canvi de rumb. "Estem farts d'integrar-nos en l'últim invent de l'esquerra espanyola'", emfatitza la diputada. "Volem un model més sobiranista que federalista", afegeix l'exalcalde. En el que també coincideixen els dos precandidats és en l'exigència de més democràcia interna. "Hi ha una gran desconnexió amb la militància, que cal que participe més i que se la tracte com a persones adultes", reclama González.

Cargando
No hay anuncios

Per a Piquer, les diferències amb els seus companys estan relacionades amb les responsabilitats de cadascú. "Ací som tots igual de valencianistes però a mi em pertoca llegir el context i triar un rumb", destaca. "Volem ser un instrument útil, i això implica governar i poder influir", afegeix. Amb tot, sí que obre la porta a "reenfocar" la política d'aliances. Pel que fa a les crítiques sobre la gestió de la pluralitat respon que sempre ha respectat els estatuts. "Quan la majoria guanya no vol dir que ha faltat democràcia interna", es defensa.

Sobre una possible entesa amb Álvaro i González de cara a l'octubre, l'actual secretària general afirma que desitja una candidatura unitària. La diputada no ho veu fàcil, i detalla que té més punts en comú amb la proposta de l'exalcalde d'Oliva. Per la seva banda, González no desitja trencar ponts amb ningú. Amb tot, subratlla que és "molt crític" amb la direcció. Unes diferències que aviat sabrem si són tan insalvables com semblaria.

Cargando
No hay anuncios