Falciani col·laborarà amb el govern valencià en el desenvolupament d'eines informàtiques per prevenir la corrupció
L'expert informàtic s'incorporarà a algunes de les línies de treball en matèria de 'startups' i en la implantació del Open Data
ValènciaL'expert en sistemes d'informació Hervé Falciani col·laborarà amb el govern valencià en el desenvolupament d'aplicacions informàtiques que permetin una major eficàcia en la lluita contra la corrupció, que aportin transparència a les administracions i que serveixin d'estímul per a la modernització econòmica i les inversions.
L'informàtic –conegut per lliurar a les autoritats franceses una llista amb més de 130.000 evasors fiscals amb comptes en la branca suïssa del banc HSBC–, ha mantingut aquest dimecres una reunió amb la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, i diversos tècnics d'aquest departament.
Falciani s'incorporarà a algunes de les línies de treball en les quals treballa Transparència en matèria de 'startups' i en la implantació del Open Data. El seu objectiu, ha explicat, és ajudar a implantar "bones pràctiques" en els sistema d'informació, així com atreure "inversions" i "desenvolupar la nostra economia".
Falciani ha agraït aquesta "oportunitat de participar en aquesta ronda amb tots els actors econòmics en un lloc que coneix bé la dificultat que pot existir a comunicar", entenent que el que "es juga" és "el paper de les inversions en un temps de molta concurrència". Així, ha valorat que administracions com la valenciana "acceptin obrir el diàleg amb tots els actors".
Actuacions contundents en períodes electorals
Pel que fa a les recerques que aquests dies s'estan duent a terme en seus madrilenyes del Banc BNP i del Banc Santander, on la Guàrdia Civil s'ha personat per demanar informació en el marc de la causa oberta per l'anomenada 'Llista Falciani' de presumptes defraudadores i el banc suís HSBC, l'informàtic ha apuntat que "moltes vegades necessiten períodes electorals per poder actuar, especialment en els casos més contundents".
"Esperem que continuï en aquesta direcció i per això esperem que els vots donin una oportunitat de col·laboració, multidisciplinària, experiència, no solament dels de sempre però amb noves formacions també", ha afegit.
Per la seva banda, la vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, ha posat de manifest que "després d'anys en els quals hem estat sotmesos a una manera de governar on es va instal·lar la corrupció de manera sistemàtica i sistèmica" fent "molt de dany" i deixant "un deixant de misèria i de saqueig de les arques públiques", és hora de "revertir aquesta situació" i "convertir en una oportunitat l'engegada de mecanismes de prevenció, de detecció abans que la corrupció s'hagi instal·lat" i que repercuteixi en la societat.
D'aquesta manera ha apostat per "prevenir la corrupció" i convertir-ho al seu torn en "una oportunitat econòmica". Aquí és on entra a col·laborar Falciani, ha dit: "com convertim el que ha estat un problema fins ara en una oportunitat per a tota la societat i en una manera d'afavorir un creixement econòmic lligat a les bones pràctiques, a compartir coneixement i a un nou model productiu", ha sentenciat.
En la mateixa línia, el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, ha assenyalat que ha valorat que la trobada amb Falciani, que continuarà reunint-se amb els seus tècnics, ha estat una "experiència enriquidora i positiva" i ha confiat que els ajudi en la "prevenció de males pràctiques" i en la "implantació de bones pràctiques".
Així, participarà en el desenvolupament d'aplicacions informàtiques que serveixin per a la transparència però que "no solament redundin en el benefici de la neteja dels procediments polítics i administratius sinó que també siguin, com s'està demostrant en altres llocs d'Europa, un estímul molt potent per a la modernització econòmica".