País Valencià17/10/2014

El govern de Fabra no comparteix la definició de 'valencià' de la RAE perquè diu que és un dialecte del català

La portaveu del govern valencià assenyala que l'executiu autonòmic no pot fer res per canviar la definició perquè l'Acadèmia és un organisme autònom

Salvador Almenar
i Salvador Almenar

ValènciaLa consellera portaveu del govern valencià, María José Català, ha reiterat aquest divendres la "disconformitat" de l'executiu d'Alberto Fabra amb la definició de 'valencià' que fa la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua (RAE) en el seu diccionari, ja que ho considera "una varietat de català".

La també consellera d'Educació, Cultura i Esport ha dit que el Consell traslladarà a la RAE "les vegades que siguin necessàries" el seu descontent amb aquesta definició, encara que ha reconegut que l'Acadèmia és un organisme autònom i el seu govern no pot fer cap gestió per sol·licitar el canvi de la definició.

Cargando
No hay anuncios

Català ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del govern valencià en ser preguntada per la definició de la llengua recollida en el diccionari de la RAE, ja que no ha estat modificada com hauria estat el desig de l'executiu del PP, i tal com li va traslladar personalment la mateixa consellera al director de la RAE, José Manuel Blecua, el passat mes de gener quan es va reunir amb ell a Madrid. "La nostra postura continua ferma i reiterem la petició que es respecti l'Estatut d'Autonomia" pel que fa la denominació de la llengua, ha dit en roda de premsa la consellera, que ha destacat que el govern no comparteix "aquesta definició".

Preguntada de nou per si tenia pensat ella o el govern fer alguna gestió per sol·licitar el canvi, la portaveu del Consell ha explicat que la RAE és "una institució independent, no és una institució pública" i per tant des de la Generalitat "no tenim cap element per influir sobre una institució privada".

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, ha insistit que reiteraran la seva disconformitat "de forma escrita i les vegades que sigui necessària". Així, ha destacat que la Generalitat "ha de defensar l'entitat del valencià i la singularitat de la nostra llengua sobre la base del nostre Estatut".