País Valencià30/09/2019

El cap de l'EMT de València afirma que CaixaBank no hauria d'haver permès el frau de 4 milions que ha patit l'empresa

Grezzi diu que l'entitat financera no hauria d'haver tramitat les transferències a un banc xinès

Efe / Ara
i Efe / Ara

ValènciaEl regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de València i president de l'Empresa Municipal de Transport (EMT), Giuseppe Grezzi, ha afirmat aquest dilluns que CaixaBank "no hauria d'haver donat curs" a les transferències que van donar lloc al frau de 4 milions que ha patit la companyia. Segons el relat de l'EMT, la retirada dels fons es va fer falsificant les signatures dels dos apoderats de l'empresa pública, amb les quals es van ordenar vuit transferències amb destinació al compte d'un banc a la Xina, en concret a Hong Kong.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara només l'exresponsable de l'àrea d'administració hauria estat implicada en aquest frau. L'empleada va ser acomiadada divendres passat per "incompliment greu i culpable" per no haver custodiat, presumptament, informació sensible com les signatures i els DNI del director gerent, Josep Enric García Alemany, i de la responsable de l'àrea de gestió, María Gallón, i per no haver informat els seus superiors ni haver aplicat el protocol que regula aquest tipus de pagaments.

Aquests detalls han sigut proporcionats per Grezzi, que ha explicat que per cometre el frau s'ha suplantat la seva identitat, i ha detallat que el primer correu que es va rebre a l'EMT era d'un compte que començava amb el nom "ggiuseppe" abans de l'arrova i el domini, quan el correu electrònic corporatiu –en cas de tenir-ne, perquè el regidor assegura que mai n'ha tingut– hauria de ser "ggrezzi@emt.es". El president de l'Empresa Municipal de Transport ha descartat que s'hagin piratejat els comptes dels dos apoderats per executar les seves signatures, per la qual cosa en principi no s'ha produït cap intromissió en el sistema informàtic de l'EMT.

Cargando
No hay anuncios

Responsabilitat de CaixaBank

En declaracions a l'agència Efe, Grezzi ha assegurat que CaixaBank "hauria d'investigar què ha passat" i per què es van cursar uns documents de pagament en format PDF amb les signatures falsificades.

Cargando
No hay anuncios

Consultada per Efe, CaixaBank ha declinat pronunciar-se sobre aquest tema, encara que fonts pròximes a l'entitat han manifestat que s'ha seguit el procediment acordat amb l'EMT pel qual es comprova si l'ordenant de les transferències és qui les pot fer –com hauria sigut aquest cas– i si existia document d'autorització amb les signatures mancomunades necessàries.

La treballadora acomiadada "no ha custodiat informació confidencial"

"En realitat no se sap gaire bé què pot haver passat, però no hi ha dubte que s'ha donat informació confidencial, una informació que s'ha de custodiar, i aquest deure s'ha incomplert", ha dit Grezzi en relació a la tasca duta a terme per l'exresponsable de l'àrea d'administració.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la responsabilitat de la treballadora acomiadada, el regidor ha indicat que serà la policia i posteriorment la justícia els que hauran de determinar-ho i decidir fins on arriben les responsabilitats, i ha afegit que en aquest tipus de delictes "sempre hi ha tercers, persones que dirigeixen l'operació".

El comitè d'empresa demana respectar la presumpció d'innocència

El comitè d'empresa de l'EMT, reunit aquest dilluns en sessió ordinària, ha rebutjat tornar a pronunciar-se públicament sobre el suposat frau de 4 milions a l'empresa pública i s'ha remès al comunicat que va emetre divendres passat. Hi demanava una investigació policial i judicial per depurar les responsabilitats oportunes dins de la investigació del suposat frau, i s'indicava que no s'ha respectat la presumpció d'innocència de l'empleada acomiadada.