Uns premis Octubre de dol per la sentència del Suprem
El valencià Josep Colomer s'emporta el premi Octubre de narrativa, mentre l'autor de Sitges Joan Duran i el barceloní Carles Batlle aconsegueixen els guardons de poesia i teatre
València“Una obra d’una gran ambició literària, bastant imponent [de gairebé 500 pàgines] i que ens deixa un llibre singular i únic”. Amb aquestes paraules va resumir ahir la portaveu del jurat Anna Punsoda els motius de premiar amb l’Andrònima de Narrativa el valencià Josep Colomer per la novel·la Les espines del peix. El novell autor del Poble Nou de Benitatxell va ser el gran triomfador de l’acte de lliurament dels guardons de la 48a edició dels premis Octubre, que també van reconèixer el treball de l’escriptor de Sitges Joan Duran amb el premi de poesia Vicent Andrés Estellés per Nua cendra, el del dramaturg barceloní Carles Batlle amb el premi de teatre Pere Capellà per Nòmades i del també músic de Benicarló Josep Igual amb el premi Joan Fuster d’assaig per L’eternitat enamorada.
Una edició sense gala de lliurament
Tot i l’alegria dels guanyadors, l’acte va estar marcat per la decisió de l’editorial Tres i Quatre de suspendre la cerimònia de lliurament dels guardons en protesta per la sentència als líders independentistes catalans. “Després de la barbaritat que suposa la sentència, de les manifestacions previstes, de tot el que ha passat, no es podia plantejar fer una festa. Hem plantejat una opció de dol, però també de resistència”, va emfatitzar Eliseu Climent.
Josep Colomer va explicar que amb el títol Les espines del peix ha intentat evocar els carrers del municipi on situa l’acció i al qual ha batejat com a Benià. Una petita localitat farcida “de personatges i històries” que construeixen un microcosmos literari. El poemari Nua cendra de Joan Duran ofereix al lector “un trànsit” que té com a fils conductors el cos, la paraula i el paisatge. Més reflexiva és L’eternitat enamorada de l’escriptor de Benicarló Josep Igual. El també guanyador del guardó Ciutat de València ha elaborat un dietari que té com a nucli el conflicte polític entre Catalunya i Espanya.
Menys vinculada a l’actualitat és Nòmades, del dramaturg barceloní Carles Batlle. El text narra les vivències del seu avi al camp de concentració de Meheri-Zebbeus, al desert de Tunísia, on França va recloure els mariners de la flota republicana en acabar la Guerra Civil.