Eduardo Zaplana: "No he tingut mai diners a l'estranger"
L'expresident valencià nega haver liderat una trama que s'hauria embutxacat un mínim de 20 milions d'euros en comissions il·legals
ValènciaNi líder d'una suposada trama de cobrament de comissions il·legals de, com a mínim, 20 milions d'euros, ni posseïdor de diners a l'estranger que hauria repatriat amb la compra d'immobles. Únicament un mitjancer i assessor dels negocis dels seus amics que, en agraïment, li pagaven creuers, el deixaven residir en els seus habitatges i utilitzar els seus vaixells o avionetes. Aquest ha estat el relat exposat per l'expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana en el judici que investiga les suposades comissions il·lícites originades per les concessions dels parcs eòlics del País Valencià i la privatització de les ITV.
Per aquestes operacions, la Fiscalia Anticorrupció, que ja ha aconseguit recuperar prop d'11 dels 17 milions, demana per a Zaplana una condemna de 19 anys de presó i una multa de 40 milions pels presumptes delictes d'organització criminal, blanqueig, suborn i falsedat documental. Entre la resta de 13 acusats, hi ha un altre excap del consell del Partit Popular, el també expresident de Bancaixa José Luis Olivas.
Després de les vacances de Setmana Santa, el judici s'ha reprès aquest dimarts amb la declaració de Zaplana, que ha negat mantenir negocis amb gairebé ningú. Ni amb l'advocat uruguaià Fernando Belhot, a qui suposadament va contractar per repatriar els fons, ni amb els seus màxims col·laboradors i testaferros, Francisco Grau i Joaquín Barcelo, de qui ha afirmat desconèixer com han obtingut els seus béns i diners. "La meua relació d'amistat és una cosa; soc amic d'ells?, sí; tinc a veure alguna cosa amb els seus negocis o societats?, no", ha defensat l'expolític del PP. La Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció creuen, però, que les inversions i els immobles -terrenys i pisos a la Comunitat de Madrid i el País Valencià- a nom de Barceló són, en realitat, de Zaplana.
El també exministre de Treball ha rebutjat que les seves reunions amb Belhot o Barceló fossin per organitzar el retorn dels fons amagats. "Mai he tingut diners a l'estranger", ha defensat. En aquest sentit, preguntat sobre alguna de les trobades investigades per la Guàrdia Civil, ha dit que el seu objectiu era ajudar Barceló en les seves inversions a l'exterior, en concret, per uns diners que tenia "bloquejats". "Em vaig preocupar per la intervenció de la BPA –Banca Privada d'Andorra–, per uns fons que tenia allí", ha afirmat abans d'afegir: "D'aquestes gestions, senyor fiscal, n'he fet milers al llarg de la meva vida".
Zaplana ha justificat la trobada que va tenir amb Belhot a Madrid i que va enregistrar la Guàrdia Civil amb el desig d'aclarir alguns dubtes que li havien sorgit sobre la legalitat dels negocis del financer uruguaià. També ha justificat que en la reunió, que consta transcrita en el sumari, tots dos fessin referència a la preferència del polític pels bitllets de 50 euros als de 500. "Vam parlar d'un negoci d'una amiga seva que es dedicava a cases de préstecs, que generava diners en efectiu", ha adduït.
En diverses ocasions, l'exlíder del PP ha negat la veracitat d'alguns enregistraments de la Guàrdia Civil, especialment de la transcripció dels àudios. "Estic segur de no haver dit això mai", ha insistit. "Està transcrit, però jo en els àudios no aconsegueixo sentir aquesta afirmació", ha afegit. En un altre moment, i sobre algunes referències dels seus màxims col·laboradors que atribuïen totes les decisions a un tal "Eduardo", ha resolt contundent: "Aquest Eduardo no soc jo".
Sobre el procés de privatització de les ITV ha negat igualment haver decidit cap adjudicació ni haver parlat "mai" sobre això amb l'exdirector general de la Policia Nacional i expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino. Sí que ha admès que "sabia que tenia negocis amb les empreses que van resultar ser adjudicatàries... En política tothom sabia la seva relació amb Sedesa [companyia familiar dels Cotino], no era res ocult".
Finalment, Zaplana ha negat haver enviat un correu electrònic a l'exdirector general de la Policia. "Ni jo ni Cotino teníem correu electrònic llavors.Era un correu enviat a la direcció general de Policia. No sembla el procediment més adequat per a un negoci tèrbol", ha conclòs.
Després del relat construït avui per Eduardo Zaplana, a partir d'aquest dimecres serà el torn dels seus col·laboradors, el primer, Joaquín Barceló, que, segons diverses informacions, hauria pogut tancar un acord amb la Fiscalia Anticorrupció per rebaixar les seves penes a canvi de revelar els detalls de la trama, tal com ja va fer en el seu dia Fernando Belhot. Si és així, demà pot ser un mal dia per a Zaplana.