Empreses valencianes treballen en un dispositiu portàtil per detectar el coronavirus en temps real
El nou aparell podria analitzar l'aire exhalat i funcionar com un alcoholímetre
ValènciaUn dispositiu portàtil que permeti detectar en temps real la presència del coronavirus i que es pugui produir de forma industrial i amb un baix cost. És l'objectiu en el qual treballa l'empresa valenciana Controlnano en col·laboració amb l'Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística (Itene) i el suport de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace).
El nou aparell, que es desenvolupa al Parc Tecnològic de Paterna, situat a tocar de la ciutat de València, podrà analitzar mostres d'aire exhalat –en aquest cas, el dispositiu funcionaria de manera similar a un alcoholímetre–, així com mostres de sang i orina, i oferirà un diagnòstic immediat.
Pel que fa als terminis, els seus promotors confien que estigui disponible durant els pròxims mesos, tot i que encara necessiten la seva validació en hospitals i espais urbans, així com resoldre els dubtes sobre el nivell de precisió que aconseguirà el dispositiu en una primera fase.
Nanomaterials com a suport de receptors químics o biològics
L'aparell biosensor per a la detecció ràpida del virus SARS-CoV-2 es basarà en l'ús de nanomaterials que actuen com a suport de receptors químics o biològics i que interactuen amb parts específiques del virus. A més, el mecanisme de reconeixement i interacció també permetrà emetre un senyal que podrà ser processat en una aplicació informàtica i, així, alertar els centres d'emergència i el personal encarregat de la prevenció de riscos.
El nou dispositiu pretén resoldre les mancances de mobilitat i cost econòmic que ofereixen els tests clínics que utilitzen la tècnica PCR (polymerase chain reaction), que requereixen del processament de la mostra per part de personal expert i el seu enviament a laboratoris específics.
El projecte, que es troba en fase d'adaptació a la producció industrial i de validació en el mercat ha sigut presentat al programa EIC Accelerator amb l'objectiu d'obtenir suport de la Unió Europea per al seu desenvolupament.