Diversos experts afirmen que els gestors del Castor sabien des del 2005 que la falla d'Amposta estava "activa"

Destaquen que es feia "molt difícil" establir un protocol d'injecció que evités la incertesa sobre la resposta de la zona

Els dos acusats pel conegut com a cas Castor, Recaredo del Potro (d) i José Luis Martínez Dalmau, en el moment de la seva arribada a l'Audiència de Castelló
Daniel Martín
08/11/2021
2 min

ValènciaEls gestors de la plataforma Castor sabien que a la zona hi havia una falla activa. Així ho han assegurat en seu judicial Rubén Juanes i Bradford H. Hagen, dos dels responsables de l'informe de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i de la Universitat de Harvard encarregat pel govern espanyol i que va servir per anunciar el tancament de la plataforma Castor l'any 2017. Segons la seva declaració, des del 2005, tres anys abans d'obtenir la concessió i vuit abans de l'inici de la injecció de gas en període de proves, l'empresa impulsora del magatzem submarí, ESCAL UGS, disposava dels resultats d'una anàlisi sísmica que ja constatava la presència de falles actives a la zona.

Segons Hagen, el document revelava que "existia moviment a la falla [d'Amposta]" i que aquesta era "activa". "No sabien com de ràpid es movia, però quedava clar que hi havia lliscament, amb terratrèmols o sense", ha afegit. És per això que el científic ha destacat que l'administració i la companyia eren coneixedores que "les injeccions es feien en una zona activa i que podien provocar moviments". Els dos experts han declarat a l'Audiència Provincial de Castelló en el judici que pretén aclarir si ESCAL UGS i els seus dos màxims ex alts càrrecs, Recaredo del Potro i José Luis Martínez Dalmau, van tenir alguna responsabilitat en els terratrèmols que va patir la costa del Montsià i del Baix Maestrat la tardor del 2013.

Proven que la injecció de gas va causar els terratrèmols

Per la seva banda, Juanes ha explicat que "la gran incertesa" sobre la resposta de la terra en una zona de falles "tectònicament activa" feia "molt difícil" establir un protocol d'injecció i operació que ho evités. En la mateixa línia, Emilio Carreño, José Manuel Martínez Solaries i Juan Vicente Cantavella, autors de l'informe de l'Institut Geogràfic i Miner d'Espanya que va sol·licitar el ministeri d'Indústria per avaluar la viabilitat del projecte Castor, han explicat que encara que al principi no disposaven de certeses, posteriorment van poder comprovar que existia una relació causa-efecte entre els sismes i la injecció de gas. Els experts han reconegut que en un primer moment "hi havia més dubtes" i que "no hi havia relació evident", però que es van continuar analitzant les dades i es va constatar que existia una relació entre l'activitat sísmica i la injecció de gas.

stats