Diverses entitats demanen a l'Ajuntament de València que dediqui un carrer a la memòria de Guillem Agulló

Les associacions remarquen que cal "reparar la injustícia que sobre Guillem Agulló i la resta de víctimes de crims d'odi" que ha comès València durant 25 anys

Diverses entitats demanen a l'Ajuntament de València que dediqui un carrer a la memòria de Guillem Agulló
Acn
02/06/2016
3 min

ValènciaMoviment contra la intolerància, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i altres associacions a favor de la diversitat i en contra dels crims d'odi han presentat aquest dijous una instància a l'Ajuntament de València adreçada al seu alcalde Joan Ribó perquè dediqui un carrer a Guillem Agulló, jove independentista assassinat l'any 1993 per l'extrema dreta, com a símbol de la memòria de totes les víctimes de crims d'odi.

Segons ha explicat als mitjans el secretari general d'ACPV, Toni Gisbert, la iniciativa neix amb l'objectiu de "reparar la injustícia que sobre Guillem Agulló i altres víctimes dels crims d'odi s'ha patit en aquesta ciutat en els darrers 25 anys, on s'ha viscut una situació d'impunitat de les agressions i la violència feixista".

La instància també ha estat signada per Comunitat Israelita de València, la Federació Maranatha d'Associacions Gitanes, el col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals de València, la Plataforma Ciutadana contra la Islamofòbia, el centre cultural islàmic de València, i Ververipén, Rroms por la Diversidad.

La iniciativa de reclamar un carrer per a Guillem Agulló va néixer fa dos mesos quan Acció Cultural va iniciar una campanya a través de la plataforma Change.org. Aquest dijous s'ha presentat la petició conjunta de diverses associacions per reclamar un carrer dedicat al jove valencià i a totes les víctimes d'odi.

En declaracions als mitjans, Toni Gisbert ha dit que cal un reconeixement que llanci un missatge institucional "de respecte a la pluralitat i la diversitat" i que en aquest sentit les institucions tenen "l'obligació de dir que són al costat de les víctimes d'odi i a favor del respecte a la pluralitat i la diversitat".

El secretari general d'ACPV ha remarcat que en l'actual context europeu, amb un augment dels partits d'extrema dreta, les institucions estan obligades a enviar un missatge a la ciutadania per reparar el passat.

Gisbert ha confiat que tots els grups polítics de l'Ajuntament de València facin seva aquesta petició i aprovin per unanimitat dedicar un carrer a Guillem Agulló. El portaveu d'Acció Cultural ha recordat com Barcelona ha dedicat recentment un carrer al jove valencià i com Madrid ho ha fet amb Carlos Palomino (jove antifeixista assassinat al metro). "Contra la violència només és possible estar al costat de les víctimes de l'odi", ha indicat.

Al seu torn, el president del Moviment contra la intolerància, Esteban Ibarra, ha dit que els víctimes de l'odi "han estat les grans oblidades". Ibarra ha xifrat en 90 les víctimes al conjunt de l'estat espanyol des de la dècada dels anys 1990 fins ara i ha reclamat que les institucions es mantinguin vigilants davant els crims que continuen apareixent.

"Posar el nom a un carrer no és només un deure de memòria sinó també és iniciar un camí estimulador per a altres ciutats de manera que les víctimes tornin a estar presents en el nostre esperit i els nostres cors", ha dit Ibarra , que ha afegit que "és un acte de justícia perquè no es va fer justícia amb Guillem Agulló".

El president del Moviment contra la intolerància ha dit que el carrer "no resoldrà el problema de l'absència de justícia quan el seu assassí només va complir quatre anys de presó", però ha dit que situa el problema "en un camí de reparació" que ha de culminar amb una legislació com una llei integral contra els delictes d'odi.

stats