L'exvicealcalde de València Alfonso Grau, en llibertat després de negar-se a declarar davant la Guàrdia Civil

El que va ser la mà dreta de Rita Barberá, jutjat pel cas Nóos, està sent investigat per l'adjudicació d'un contracte públic

Detingut l'exvicealcalde de València Alfonso Grau per un delicte continuat de suborn
Salva Almenar / Agències
22/02/2016
3 min

ValènciaL'exvicealcalde de València Alfonso Grau està ja en llibertat després d'haver estat detingut diverses hores per un suposat delicte de suborn, després de la denúncia d'un particular, segons han indicat a Efe fonts properes a la investigació. Segons les mateixes fonts, Grau s'hauria negat a declarar. Es tracta d'una operació que, malgrat les primeres informacions, no té relació amb la trama de finançament il·legal que s'investiga en l'operació Taula, derivada del cas Imelsa.

També ja està en llibertat l'empresari Urbano Catalán, investigat en el mateix cas per la seva presumpta "implicació activa" en el suborn. Tots dos han abandonat les dependències de la Guàrdia Civil de València.

L'operació que ha suposat la detenció d'Alfonso Grau està dirigida per la Fiscalia provincial de València, per la qual s'estan practicant diversos escorcolls. Entre els quals, el domicili del mateix Grau, la seu social de l'empresa Tramvia Tours, diversos domicilis més i una joieria, han indicat les fonts.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia valencià, és el jutjat d'instrucció número 19 de València el que està investigant Grau i Urbano per un presumpte delicte de suborn, i aclareix que la detenció de Grau no ha estat ordenada per la jutge.

La causa va néixer a finals del 2015, quan el jutjat va rebre una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció contra tots dos investigats –terme que substitueix el d''imputat' després de la reforma de la llei d'enjudiciament criminal–. Segons les mateixes fonts, la jutge investiga presumptes irregularitats en l'adjudicació d'un contracte de l'Ajuntament de València a un empresari.

Així, estan imputats per suborn l'empresari com a part activa del delicte i l'exvicealcalde com a part passiva del suborn.

Malgrat que Alfonso Grau va ser exvicealcalde de València i mà dreta de Rita Barberá durant el seu mandat, la seva detenció no s'emmarcaria en la peça relativa al presumpte blanqueig de capitals comès pels integrants del grup municipal del PP de l'Ajuntament de València en què hi ha més de 50 investigats, entre els quals, la seva dona, María José Alcón.

Les detencions i imputacions dels integrants del grup municipal del PP de València van propiciar a principis de mes la dissolució de la llavors direcció del partit a València i la creació recent d'una gestora que dirigeixi el partit, presidida pel també diputat autonòmic Luis Santamaría.

Segons els investigadors, les persones que formaven part del grup municipal del PP podrien haver comès un delicte de blanqueig en haver donat al partit 1.000 euros per finançar la campanya electoral de les eleccions locals del 24 de maig i després haver recuperat aquest import en dos bitllets de 500 euros. El partit seria qui hauria retornat dies després de les donacions aquest import.

El PSPV demana portar Grau a judici pel cas Nóos

Molts dels regidors i exedils que ja han declarat davant el jutge han reconegut les donacions al partit per finançar la campanya, però tots han negat que el PP els hagués retornat els diners. Una exassessora del grup, però, va apuntar al possible delicte de blanqueig en declarar en seu judicial que ella es va negar a fer la donació perquè era un tema "tèrbol" que semblava ser "blanqueig".

Cas Nóos

Aquest no és l'únic embolic judicial que assetja Alfonso Grau. I és que qui va ser la mà dreta de Rita Barberá a l'Ajuntament de València està sent jutjat a Palma pel cas Nóos. Dijous passat, Grau, que s'enfronta a una condemna de fins a 11 anys de presó, va apuntar en la seva declaració que Barberá estava al corrent de totes les negociacions amb l'Institut Nóos i que va ser ella qui va adreçar Iñaki Urdangarin a la Fundación Turismo Valencia.

stats