País Valencià06/09/2018

Denuncien una ginecòloga que va amenaçar una pacient de no atendre-la si li parlava en valencià

La Plataforma per la Llengua ha defensat que la metge necessita rebre un curs de valencià

Ara
i Ara

ValènciaLa Plataforma per la Llengua ha denunciat una ginecòloga que va amenaçar una pacient de no atendre-la si li parlava en valencià durant una consulta en un centre de salut de la ciutat de València. Així ho ha comunicat l'entitat, que ha assegurat que negar l'atenció sanitària a un ciutadà pel fet de parlar català suposa una discriminació que vulnera l'estatut d'autonomia, la llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV) i, fins i tot, l'article 14 de la Constitució espanyola. És per això que la plataforma ha denunciat administrativament la ginecòloga davant del Síndic de Greuges i de la Generalitat Valenciana, i ha demanat l’obertura d’un expedient a la professional.

Des de l'entitat també han lamentat que la policia espanyola hagi identificat Manel Carceller, delegat de l'entitat al País Valencià, quan representants de la plataforma i amics i familiars de la pacient s’han concentrat davant del centre de salut Joan Llorens de València, després de presentar-hi la queixa formal, i han exhibit una pancarta amb el lema “Volem viure plenament en valencià”.

Cargando
No hay anuncios

"Se niegan a hablar en castellano, son prepotentes"

Els fets denunciats es van produir el passat 28 d’agost, quan la pacient va entrar a la consulta ginecològica del centre de salut Joan Llorens de València. Segons el relat de la ciutadana, quan la metge va preguntar a la dona, embarassada de 30 setmanes, com es trobava, aquesta li va respondre: "Bé, excepte l’hèrnia umbilical". Aleshores, la ginecòloga no hauria deixat acabar la frase a la pacient i li hauria dit: "Hable en castellano". En aquest moment, la dona embarassada, acompanyada pel seu company i per la seva filla de 6 anys, va defensar que tenia dret a expressar-se en valencià, si bé en cap moment hauria demanat a la metge que canviés de llengua.

Cargando
No hay anuncios

La metge, en canvi, i sempre segons el relat de la pacient, sí que hauria afirmat que els ciutadans tenen l'obligació de parlar en castellà i, fins i tot, els hauria amenaçat que, en cas que no ho fessin, no els atendria i haurien de demanar una altra cita. Davant d'aquesta situació, el company de la pacient es va oferir a fer-li de traductor per tal que ella pogués expressar-se en la seva llengua.

Finalment, la metge es va dirigir a la pacient perquè anés al poltre ginecològic per fer-li la revisió, durant la qual no va mantenir comunicació de cap tipus amb la pacient. En acabar la revisió, va fer l’informe de la consulta i es va adreçar a la infermera perquè el donés a la pacient, sense dirigir-los en cap moment la paraula ni a ella ni al seu company. Quan el company de la pacient li va demanar a la metge l’ecografia, de nou en valencià, aquesta va contestar textualment: "No soy fotógrafa, soy ginecóloga". Una resposta que des de la Plataforma destaquen que demostra que no tenia cap dificultat per comprendre el valencià, com assegurava, sinó una actitud que han qualificat de "vexatòria i prepotent". En l’informe de la consulta, redactat per la metge, s’afirma que "la paciente se niega a hablar en castellano, no la entiendo, se comportan de manera prepotente".

Cargando
No hay anuncios

“És tan greu com discriminar per raó de raça o ideologia”

El delegat de Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manel Carceller, ha assegurat que "la discriminació en l'atenció sanitària a un pacient pel fet de parlar valencià és un cas gravíssim d'incompliment de les obligacions d'aquesta professional sanitària; una discriminació per raó lingüística és tan greu com una per raó de raça, ideologia religiosa o política".

Cargando
No hay anuncios

Un curs de valencià per a la metge

Plataforma per la Llengua ha defensat que la metge Adriana Paredes necessita rebre un curs de coneixement del valencià per facilitar el dret dels pacients a parlar en la llengua pròpia, i destaca que l’article cinquè de la llei d’ús i ensenyament del valencià subratlla que "l'administració adoptarà les mesures que calguin per impedir la discriminació de ciutadans o activitats pel fet d'usar qualsevol de les dues llengües oficials, així com per garantir l'ús normal, la promoció i el coneixement del valencià". "El valencià és llengua pròpia al territori de la País Valencià, i tots els ciutadans tenen dret a conèixer-lo i a usar-lo oralment i per escrit, tant en les relacions privades com en les relacions amb instàncies públiques", han remarcat des de l'entitat.

Cargando
No hay anuncios

Plataforma per la Llengua ha recordat que aquest cas té un precedent que va culminar amb les actuacions que ara reclama l’entitat. El 2017, la Generalitat va sancionar disciplinàriament una infermera que va increpar un pacient per usar el valencià en la consulta del centre de salut pública de Castelló de la Ribera (Ribera Alta) i va obligar-la a rebre un curs de valencià.