Les víctimes de l'accident del metro de València commemoren el desè aniversari assenyalant tretze responsables
L'estació on hi va haver el descarrilament recupera el nom de Jesús que el PP va canviar pel de Joaquín Sorolla
ValènciaLes víctimes de l'accident ocorregut avui fa deu anys en el metro de València, en el qual van morir 43 persones i en van resultar ferides 47, han commemorat el desè aniversari del sinistre amb la "tranquil·litat" de saber que "hi ha tretze responsables".
Els actes per commemorar aquest fatídic dia han començat a dos quarts d'una del migdia amb el canvi de nom de l'estació on es va produir el descarrilament, que ha recuperat la seva denominació 'Jesús' deu anys després del pitjor accident de la història d'Espanya. El nom va ser canviat pel PP de Joaquín Sorolla tenint en compte la proximitat de l'estació de trens que porta aquest nom.
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la vicepresidenta Mónica Oltra; la consellera d'Obres Públiques, María José Salvador; l'alcalde en funcions de València, Joan Calabuig, i la presidenta de l'Associació Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J), Rosa Garrote, han fet córrer la cortina que ha deixat veure la recuperada denominació.
"Jesús torna a ser l'estació de la memòria, el perdó i el respecte a les víctimes", ha destacat Ximo Puig després de descobrir el nou cartell, i ha subratllat que mentre les víctimes "sempre van actuar d'una manera digna", la Generalitat "no va estar a l'altura de les circumstàncies".
Segons el president de la Generalitat, "el treball, la tenacitat i el coratge de l'Associació de Víctimes del Metro ha fet possible que mai s'hagi oblidat el que va passar", i ha assenyalat que els valencians i les institucions "devíem una reparació col·lectiva a les víctimes". "Han passat deu llargs anys fins que finalment s'ha pogut, en certa mesura, reparar la indignitat de l'actuació de la Generalitat" llavors governada pel Partit Popular, ha assegurat Puig.
Per la seva banda, Mónica Oltra ha posat l'accent en el fet que "el que més dol és que ens van voler pujar al vagó de l'oblit" i ha recordat que amb una "simple" programació d'una balisa s'hauria evitat l'accident.
Posteriorment s'han dirigit al jardí situat sobre el revolt on a la una i tres minuts del 3 de juliol del 2006 es va produir l'accident, on han guardat cinc minuts de silenci i han llançat a l'aire globus de color negre i groc per recordar les víctimes.
També s'hi han dipositat flors, algunes amb fotografies dels morts, i al voltant de la tanca que envolta el jardí s'han col·locat cartells de color negre i groc amb frases com "No us oblidarem", "10 anys són molts per saber què va passar" o "Mamà, sempre en el nostre record".
Una muixeranga, conjunt de danses i torres humanes, s'ha aixecat al costat dels centenars de persones que han abrigallat els familiars i amics dels morts i ferits en l'accident de metro.
La portaveu de l'associació, Beatriz Garrote, ha assegurat que encara que en aquest aniversari "no falten les llàgrimes per recordar els que ja no hi són", hi ha la "tranquil·litat de poder fer-ho amb una reparació que ha trigat deu anys però ha arribat". "Avui estem amb l'ànima una mica més tranquil·la i menys mortificada", ha assegurat.
Per acabar l'acte, la presidenta de l'AVM3J, Rosa Garrote, ha assenyalat que la suma que recollien les seves samarretes i la xapa que portava en la seva samarreta (43 morts + 47 ferits = 0 responsables) "ja no és correcta". "Ara podem dir que hi ha responsables, la suma de tretze responsables".
Entre aquests responsables, l'Associació de Víctimes assenyala l'expresident de la Generalitat Francisco Camps o l'exconseller i expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino.
Els actes commemoratius han seguit aquesta tarda amb la inauguració d'un monument en l'estació Torrent Avinguda, de la línia 1 de MetroValència, ja que moltes de les víctimes de l'accident eren naturals d'aquest municipi valencià.