País Valencià03/03/2016

Els crítics amb la direcció del Bloc actual demanen poder votar telemàticament en el pròxim congrés del partit

La petició, subscrita ara per quasi 900 militants, va ser rebutjada pel Consell Nacional de la formació per més del 70% dels seus membres

Salva Almenar
i Salva Almenar

ValènciaQuan falten menys de tres mesos per a la celebració del congrés del Bloc Nacionalista Valencià que suposarà el relleu en la direcció que actualment lidera Enric Morera, en el si de la formació existeix un fort debat sobre quina és la millor manera de triar la nova executiva. La discussió es concentra al voltant de la manera d'emetre el vot i enfronta als partidaris de l'actual direcció, que defensen el vot presencial; i els crítics amb l'actual executiva, que advoquen per la implementació del vot telemàtic.

Sota aquesta discussió no hi ha únicament una qüestió formal sinó que també deixa entreveure l'enfrontament entre els partidaris de l'actual secretària d'Organització, Àgueda Micó, i els de l'alcoià Rafa Carbonell. Malgrat que cap dels dos ha fet oficial la seva candidatura al 7è Congrés del Bloc, tothom dóna per fet que Micó –pertanyent a la corrent anomenada del G-7– i Carbonell –persona que compta amb el suport dels partidaris de l'històric dirigent Pere Mayor–, pugnaran per liderar durant els pròxims quatre anys el partit nacionalista.

Cargando
No hay anuncios

Durant les últimes setmanes, el mateix Carbonell ha promogut un manifest –que ell signa en primer lloc– en el qual es demana que "s'habilitin els mecanismes de votació telemàtica i presencial per garantir el vot universal de manera efectiva en el proper Congrés Nacional del Bloc". Aquest document ha reunit ja 870 firmes que demanen que els militants que no puguin assistir al conclave dels dies 21 i 22 de maig també puguin triar mitjançant el vot telemàtic els representants de la futura executiva.

Així, en el text els partidaris d'aquest mètode de votació assenyalen que "donant per bones les millors previsions" de participació en el congrés –que xifren en uns 2.000 assistents–, un terç dels militants que "per les seves circumstàncies vitals no puguin assistir-hi" –això és al voltant de 1.000 afiliats– no podran votar si la comissió organitzadora del congrés no incorpora al reglament congressual aquesta forma de votació.

Cargando
No hay anuncios

En el document s'assenyala també que si s'han fet "primàries, consells nacionals i referèndums amb la possibilitat de votació per internet" de manera que garantien la participació de tota la militància, "per què ara no?".

Partidaris del vot telemàtic

Cargando
No hay anuncios

Entre els signants del document crida l'atenció el nom del conseller d'Economia, Rafa Climent, qui havia dit a diversos membres de l'executiva del Bloc que no volia significar-se amb cap dels dos suposats candidats a liderar el partit. Amb aquest moviment, però, sembla que l'exalcalde de Muro ha apostat per Rafa Carbonell, que és cap de gabinet de Climent a la conselleria d'Economia

Entre els quasi 900 noms de la llista es poden identificar persones vinculades a la família 'mayorista' del Bloc i crítics amb l'actual direcció que van presentar la seva dimissió de l'executiva del Bloc quan Compromís va pactar amb Podem per a les eleccions generals com és el cas de Consol Castillo, Jordi Juan, Teresa García, o Mònica Àlvaro. També han firmat el document l'eurodiputat Jordi Sebastià, els alcaldes de poblacions com Sagunt, Oliva, Xeresa, Betxí, Godella, Xeraco, Pedreguer o Benilloba, i els portaveus locals de municipis com Dénia, Alacant o Vila-real.

Cargando
No hay anuncios

Un altre aspecte que crida l'atenció és que al voltant del 60% dels firmants del document pertanyen a 20 col·lectius d'arreu el país que són, al mateix temps, agrupacions dirigides per persones que han mostrat les seves discrepàncies amb l'actual direcció.

Facilitats per participar en el congrés

Cargando
No hay anuncios

Davant la petició d'incloure el vot telemàtc, fonts de l'actual direcció assenyalen que aquesta qüestió ja es va plantejar al Consell Nacional i va ser rebutjada. El màxim òrgan del Bloc entre congressos va aprovar per més d'un 70 per cent dels vots la proposta de reglament congressual redactada per l'executiva en la qual es contemplava que les votacions fossin de manera presencial donant així el tema per tancat.

Amb tot, les mateixes fonts assenyalen: "Si ells creuen que són majoria, que presenten una esmena el primer dia del congrés al reglament i si la guanyen, hi haurà votació telemàtica". D'altra banda, critiquen i consideren "demagògic" que reclamen el vot universal quan ja es va aprovar en el Consell Nacional del 9 de gener. "Es va acordar que el congrés fos assembleari. És a dir, que cada militant fos un vot, de manera que el vot ja és universal", argumenten des de la direcció.

Cargando
No hay anuncios

Els arguments dels que prefereixen que el vot sigui presencial són, entre d'altres, que durant el mateix congrés es discuteixen les ponències polítiques i d'estatuts que marcaran el futur de l'organització. I també que en el propi congrés és quan es presenten les candidatures tant a la secretaria general com a l'executiva i altres organismes com la comissió de garanties, de manera que consideren que el vot telemàtic privaria d'alguna manera als candidats de ser triats o no en funció del projecte que presentin en el mateix congrés atès que els estatuts del Bloc no preveuen un temps de campanya.

Des de la direcció del partit i la Comissió Organitzadora del Congrés (COC) coincideixen amb els que reclamen un congrés obert en la importància de la participació i per això –expliquen– estan treballant perquè tothom que vulgui pugui participar en un congrés que es presenta decisiu per al Bloc.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el partit posarà a disposició de les persones d'arreu el país amb més dificultats per arribar a València recursos per permetre la seva participació al congrés. Així es posaran autobusos a disposició de la militància i s'ajudarà des del partit a pagar l'estància dels afiliats que ho necessitin.