País Valencià 25/09/2013

La majoria parlamentària del PP impedeix la tramitació de tres propostes de Compromís

Les propostes buscaven revocar la ministra Ana Mato, rellevar el president de les Corts Valencianes i denunciar els partits que es financen de manera il·legal

Europa Press
2 min

ValènciaLa mesa i la junta de portaveus de les Corts Valencianes, amb els vots del PP, han rebutjat la tramitació de tres proposicions de resolució presentades per Compromís en el debat de política general. Les propostes volien reprovar la ministra de Sanitat, Ana Mato, pel copagament farmacèutic; rellevar el president de les Corts, Juan Cotino, perquè "no compleix el perfil democràtic exigible", i censurar les "donacions i el finançament il·legal" dels partits.

La mesa de les Corts ha argumentat el rebuig d'aquestes propostes al·legant que havien de circumscriure's "únicament a les qüestions de política general i que tractin les matèries que hagin estat tractades en el debat de política general".

Un argument que ha discutit Compromís en entendre que els temes de què parlaven les seves propostes "han estat tractats en el debat i no se'n justifica la inadmissió". Dues de les propostes tracten sobre regeneració democràtica. El cap del Consell, Alberto Fabra, "es va referir a un pacte per la regeneració democràtica", i els portaveus "es van referir a la corrupció", ha explicat la coalició.

En un altre punt del debat, el president de la Generalitat Valenciana va al·ludir a "les retallades sanitàries" en preguntar "on són les retallades en sanitat". En conseqüència, "tots els temes" han estat tractats en el debat i la mesa "no fa constar cap motivació substantiva per la inadmissió", han explicat fonts de la coalició.

D'aquesta manera, Compromís adverteix que la mesa de les Corts "no pot actuar com a fre a les iniciatives que no li agraden o que valora improcedents políticament" perquè "incorre en una clara inconstitucionalitat". Per això, li ha demanat que reconsideri la decisió d'inadmissió.

La primera de les propostes rebutjades és: "Les Corts manifesten la necessitat de renovar el càrrec de president de les Corts per estar ocupat per una persona que no compleix el perfil democràtic exigible d'imparcialitat i honestedat per governar el Parlament valencià garantint l'equilibri i imparcialitat en la presa de decisions que afecten tots els grups de les Corts".

Tampoc ha estat admesa a tràmit una altra proposta que diu: les Corts "manifesten el seu rebuig als partits que es financen il·legalment, que admeten suborns de les empreses a través de donacions il·legals, que es reparteixen diners negres entre els seus dirigents, que destrueixen proves essencials en processos judicials i compten amb dirigents que menteixen al Parlament a la ciutadania i insten el Consell a adoptar decisions en l'àmbit judicial i polític necessàries per posar fre a aquestes pràctiques".

L'última, indica que les Corts "manifesten la seva reprovació a la ministra Ana Mato per la gestió al capdavant del ministeri de Sanitat que, a través de l'ús abusiu de la figura del reial decret, està transformant la sanitat pública en un departament de recaptació a través de la imposició del copagament [...]".

stats