País Valencià10/06/2021

La Crida pel Finançament del País Valencià reclama iniciar un període de gran mobilització social

La plataforma s’ha concentrat amb motiu del quart aniversari de la primera manifestació que va reclamar "la fi de l’espoli"

Ara
i Ara

ValènciaUn procés "unitari i transversal de mobilització i consciència pública" a partir de la tardor. És la proposta que ha llançat aquest dijous la plataforma Crida pel Finançament, que s’ha concentrat a les portes de les Corts en el quart aniversari de la primera manifestació que va reclamar "la fi de l’espoli" del País Valencià.

Cargando
No hay anuncios

En la protesta hi han participat representants dels partits Podem, Esquerra Republicana del País Valencià i Demòcrates Valencians; del sindicat Intersindical Valenciana, i d'entitats com la Plataforma per la Llengua, Escola Valenciana i Decidim, entre d’altres. No ho han fet dirigents del PSPV, Compromís o Esquerra Unida, com tampoc de sindicats com UGT o CCOO. Aquestes organitzacions s'agrupen juntament amb Ciutadans a la Comissió per un Finançament Just, que, amb un discurs més moderat, evita l'ús de conceptes com espoli, i que el 15 de juny es concentrarà de manera simbòlica a les portes del Congrés de Diputats per reclamar un canvi en el model de finançament autonòmic, caducat des del 2014.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu de la Crida pel Finançament, Toni Infante, ha reclamat al govern valencià que enforteixi el seu perfil reivindicatiu i impulsi un calendari de mobilitzacions que involucri la majoria de la ciutadania i que vagi més enllà "d'acte simbòlics". Si no és així, i segons el comunicat llegit durant la concentració, serà impossible "remoure estructures jurídiques, polítiques i econòmiques molt assentades".

Infante ha conclòs les seves declaracions als mitjans de comunicació denunciat que el País Valencià ha patit "un infrafinançament endèmic", actualment xifrat en "1.600 milions d'euros anuals", al qual cal sumar-hi haver rebut inversions un "19% per sota de la mitjana espanyola". Fruit d'aquesta absència de recursos, el País Valencià ha necessitat, segons el portaveu de la plataforma, recórrer al deute públic, "que ha acabat convertint-se en una llosa superior als 50.000 milions d'euros". Aquesta situació, segons la Crida pel Finançament, no es resoldrà si el País Valencià "no inicia una mobilització transversal i un procés de conscienciació pública".