País Valencià14/02/2017

Correa, Crespo i El Bigotes, condemnats pel cas Gürtel al País Valencià, ja han ingressat a la presó de Picassent

El Tribunal Superior de Justícia valencià acorda presó provisional i sense fiança per als capitosts de la trama, condemnats a 12 i 13 anys

Salva Almenar
i Salva Almenar

ValènciaEls magistrats del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià encarregats de jutjar la peça de Fitur del cas Gürtel han acordat l'ingrés a la presó de Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, 'El Bigotes' –màxims responsables de la trama–, condemnats divendres passat a penes d'entre 12 i 13 anys de presó per haver creat un entramat empresarial 'ex professo' per influir en la Generalitat Valenciana, manipular concursos públics i lucrar-se aplicant uns màrges desproporcionats duplicant despeses o facturant treballs inexistents.

Tots tres han acudit aquest dimarts a la seu del TJS valencià, on s'ha celebrat una vista perquè el tribunal decidís les mesures a adoptar després de la comunicació de la sentència divendres passat en la qual se'ls culpava dels delictes d'associació il·lícita, tràfic d'influències, malversació, suborn i falsedat documental.

Cargando
No hay anuncios

La Fiscalia Anticorrupció ha estat inflexible i ha demanat l'ingrés a la presó immediat per a tots ells, una mesura que molt probablement demanarà per als 7 dels 11 acusats condemnats a més de 5 anys de presó. Correa, Crespo i Pérez han estat traslladats aquest mateix migidia a la presó valenciana de Picassent. El tribunal ha accedit a la pretensió de la Fiscalia i ha decretat el seu ingrés a la presó pel risc de fugida existent.

Segons fonts coneixedores del procés, Correa hauria ofert al tribunal –a través del seu advocat– eludir la presó amb una mesura alternativa. El líder de la Gürtel –que va ser condemnat a 13 anys– ha ofert als magistrats fer front al pagament de la multa per responsabilitat civil de tots els acusats, que ascendeix a 272.000 euros, a través dels diners que acumula als seus comptes a Suïssa.

Cargando
No hay anuncios

La decisió del tribunal no ha sorprès les defenses, ja que durant el matí advocats pertanyents als despatxos que porten la representació de Correa i Crespo han acudit a la seu del TSJ valencià amb diverses bosses de roba, en previsió que es pogués acordar el seu ingrés immediat a la presó, tal com així ha passat.

Avui també han passat pel tribunal l'exadministradora i exdirectiva d'algunes de les societats de la trama, Isabel Jordán, a qui se li van fixar sis anys de presó; l'extreballadora de diverses empreses de Gürtel Mónica Magariños, condemnada a tres anys, i l'exconseller delegat d'Orange Market Cándido Herrero, que va ser condemnat a quatre anys i quatre mesos. Tots ells han quedat en llibertat malgrat que Jordán haurà de comparèixer dues vegades al mes als jutjats i Herrero i Magariños, una. A tots ells se'ls ha retirat el passaport i tenen prohibit sortir de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Demà, el torn dels polítics

Per a demà dimecres estan previstes les compareixences de l'exconsellera de Turisme i expresidenta de les Corts Valencianes Milagrosa Martínez –condemnada a 9 anys de presó–; el seu cap de gabinet a la conselleria de Turisme, Rafael Betoret –condemnat a 6 anys de presó–, i l'excap de l'àrea de Mercats i Comunicació de l'Agència Valenciana de Turisme Isaac Vidal, al qual el tribunal ha imposat set anys de presó. D'acord amb el criteri de la Fiscalia, és molt probable que el TSJ valencià decreti també presó per a tots ells.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Jorge Guarro, que va ser cap del servei de Promoció de l'Agència de Turisme, i Ana Grau, excoordinadora de Fires de l'entitat, que també estan citats per a la jornada de demà, podrien tenir més sort i eludir la presó, ja que han estat condemnats amb penes de presó més baixes: 4 i 3 anys, respectivament.