El conseller d'Educació afirma que l'Acadèmia de la Llengua "no té la veritat absoluta sobre el valencià"

El màxim responsable de la política lingüística de l'executiu considera lícit que "cadascú utilitzi el valencià que cregui convenient"

El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació del govern valencià, José Antonio Rovira, durant la seva compareixença d'aquest dijous.

ValènciaNo incomodar Vox tot i que això suposi qüestionar l'ens estatutari encarregat de normativitzar l'ús del valencià. Aquest ha estat l'objectiu de les declaracions del conseller d'Educació, Universitats i Ocupació del govern valencià, José Antonio Rovira, que aquest dijous ha defensat que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) "no té la veritat absoluta sobre el valencià", en una asseveració que ha completat afirmant que aquesta veritat "no la té ningú" i que per això considera lícit que "cadascú utilitzi el valencià que cregui convenient".

Amb aquestes paraules, Rovira, que ha comparegut per explicar els retards en les adjudicacions de les places de docents, ha evitat censurar l'ús de normatives secessionistes i alternatives a l'oficial –que estableix l'AVL– que va dur a terme aquest dimecres el compte de Twitter de la conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca que encapçala el dirigent de Vox José Luis Aguirre. La publicació -esborrada a causa de les nombroses crítiques que va rebre-, que estava formada per una frase en castellà i una en valencià de només 13 paraules cadascuna, incloïa quatre faltes d'ortografia en el cas de la versió en català. Qüestionat per les errades, el conseller no ha volgut valorar si aquesta pràctica incompleix l'Estatut i simplement ha contestat que ell no és un "expert en qüestions lingüístiques".

En aquest mateix sentit, i preguntat per si, com a màxim responsable de política lingüística –tal com estableix l'organigrama del govern valencià–, hauria de reclamar a la resta de departaments de la Generalitat que usin la normativa oficial, Rovira ha adduït que aquesta "no és una competència del conseller d'Educació". "S'ha de complir l'Estatut d'Autonomia, però ¿per què un determinat conseller no ha de tenir la llibertat d'elegir les seves normes?", ha afegit.

El cap d'Educació ha completat el seu argumentari assenyalant que l'objectiu del departament que dirigeix és promoure l'ús del valencià sempre que es respecti la llibertat d'elecció de les famílies. No obstant això, quan ha sigut preguntat sobre si els usos de diferents normatives o la publicació de textos amb faltes ortogràfiques per part de la Generalitat poden dificultar l'assoliment d'aquesta fita, ha respost amb una altra reflexió secessionista. "Caldria veure quines variables s'ensenya, perquè els departaments de les universitats es diuen de Filologia Catalana i l'ús del terme catalana em resulta estrany".

Finalment, i qüestionat sobre la proposta de l'expresident Ximo Puig perquè el Congrés de Diputats incorpori la denominació català/valencià en la iniciativa que ha de permetre els usos dels idiomes oficials al Parlament espanyol, el dirigent conservador ha reiterat que "el govern del PP creu que l'idioma es diu valencià tal com fixa l'Estatut d'Autonomia".

Publicació a Twitter de la conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat Valenciana.
stats