Condemnen l'ex mà dreta de Rita Barberá
Alfonso Grau haurà de complir una pena de quatre anys i mig de presó i pagar una multa de cinc milions d'euros
ValènciaLa secció segona de l'Audiència Provincial de València ha condemnat l'exvicealcalde de València i ex mà dreta de Rita Barberá, Alfonso Grau, per finançar amb fons públics i donacions irregulars la campanya del PP de la ciutat durant les eleccions municipals del 2007.
La sentència, que correspon al judici de la peça A del cas Taula, considera que Grau és culpable dels delictes continuats de malversació i suborn passius i li ha imposat una pena de quatre anys i mig de presó i nou anys d'inhabilitació per a ocupació de càrrec públic. La resolució també l'obliga a pagar una multa de cinc milions d'euros i a indemnitzar l'Ajuntament de València amb 388.150 euros. Amb la sentència coneguda avui, Alfonso Grau ja acumula dues penes, atès que ja va ser condemnat a nou mesos i un dia per acceptar com a regal dos rellotges de luxe d'un empresari que havia subscrit 16 contractes amb l'Ajuntament de València entre el 2006 i el 2015.
De la mateixa manera, el tribunal ha condemnat a quatre anys de presó i vuit d'inhabilitació l'exgerent de la Fundació Turisme València José Salinas, com a cooperador necessari d'un delicte continuat de malversació. Si l'exvicealcalde no pogués fer front a la indemnització al consistori, l'exgerent hauria de respondre de manera solidària amb el pagament de 210.000 euros. La resolució assenyala que tant Grau com Salinas s'han beneficiat d'una reducció de les penes per la gran durada del procés judicial.
Per contra, el tribunal ha absolt per falta de proves l'exsecretària del grup municipal del PP Mari Carmen García Fuster i l'exresponsable de l'associació Centro de Estrategias y Desarrollo (CEyD), Juan Eduardo Santón.
388.150 euros de fons públics i donacions irregulars d'empreses
La sentència considera provat que, aprofitant-se del seu càrrec de regidor d'Hisenda i vicealcalde de l'Ajuntament de València, Grau va desviar fons de la Fundació Turisme València per sufragar despeses de la campanya electoral del PP del 2007. En concret, l'entitat hauria abonat 210.000 euros a l'empresa que gestionava la campanya electoral del PP, Laterne Product Council. També ho hauria fet CEyD, que hi hauria transferit 178.150 euros. La sentència afirma que aquests pagaments es van efectuar per decisió de Grau i que Salinas va col·laborar en la seva execució. Els abonaments es van efectuar sota l'aparença de pagaments per serveis que realment no es van realitzar.
La resolució també considera provat que Laterne Product Council va rebre fons de diverses empreses contractistes amb el consistori i que els abonaments també es van efectuar sota l'aparença de pagaments per prestacions que realment no es van realitzar. Segons la sentència, els empresaris van donar aquests diners per "significar-se davant els qui podien continuar sent responsables del govern municipal" i, així, "beneficiar-se en el futur d'un tracte favorable per part de l'Ajuntament".
Proves no concloents en la campanya del 2011
A diferència de la campanya del 2007, el tribunal ha considerat que no han quedat provades les irregularitats en la campanya de les municipals del 2011, que també estava sota sospita. "La prova existent i analitzada no permet descartar que les factures analitzades es correspongueren amb treballs efectivament realitzats", precisen els magistrats que també subratllen que el pagament de despeses electorals amb els saldos del compte del grup municipal popular es van efectuar "al marge de la comptabilitat del PP i amb incompliment de les exigències de la legislació sobre finançament de partits polítics i de la legislació electoral", però no són punibles perquè es van cometre quan no eren constitutius del delicte de finançament il·legal.
Arxiu del delicte de blanqueig als regidors i assessors del PP
En aquesta peça van arribar a estar investigats mig centenar de regidors i assessors del Partit Popular de València de l'època de l'exalcaldessa Rita Barberá per un delicte de blanqueig de capitals comès mitjançant l'ingrés en els comptes de la formació de 1.000 euros que, segons van sostenir els investigadors, se'ls haurien retornat en alguns casos amb bitllets de 500 d'origen desconegut. L'arxiu d'aquesta part també va suposar la fi de la suposada responsabilitat del PP com a persona jurídica.