Condemnen la Generalitat Valenciana a indemnitzar els metges per la falta de protecció en la primera onada del covid

Un tribunal d'Alacant considera que les mesures adoptades "no van ser suficients per garantir la seguretat dels empleats"

El doctor Pacheco amb la senyora Carme i el senyor Valentí, al menjador de casa seva
Daniel Martín
11/01/2022
3 min

ValènciaCada un dels metges valencians que van treballar sense elements de protecció adequats cobrarà 5.000 euros; els que van haver de fer aïllament per contacte amb afectats de coronavirus, 15.000; els que es van contagiar però no van requerir ingrés hospitalari, 35.000, i els positius que sí que van ser ingressats, 49.180. Aquestes són les indemnitzacions a què el jutjat social número 5 d'Alacant ha condemnat la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana. És la primera sentència de l'Estat que fixa compensacions econòmiques per als professionals sanitaris pels riscos que van assumir durant la primera onada de la pandèmia de covid.

La resolució, a la qual ha tingut accés l'ARA, ha estimat parcialment les pretensions del Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) i dels 154 sanitaris dels centres mèdics d'Alacant que van demandar el govern valencià "per haver incomplert les seves obligacions en matèria de prevenció de riscos laborals durant l'estat d'alarma declarat per reial decret de 14 de març". En concret, el magistrat Ricardo Barrío assenyala que "ha quedat acreditat que les mesures adoptades no van ser suficients per garantir la seguretat dels empleats" i que durant els mesos de març, abril i maig del 2020 el personal sanitari d'aquests centres "només va disposar d'una mascareta a la setmana per a la prestació dels seus serveis, inclosa l'atenció de pacients infectats per coronavirus, ja que les mascaretes de què es disposaven les guardaven els responsables amb clau". "Que fos necessari guardar amb clau les mascaretes disponibles demostra que no se n'havien aconseguit prou i que les mascaretes que s'havien adquirit amb antelació o durant l'estat d'alarma no van ser suficients per salvaguardar la salut i la seguretat en els llocs de treball", afegeix el jutge.

Barrío també apunta com a prova que els mitjans disposats entre els mesos de febrer i maig del 2020 van ser escassos per l'alt nivell de transmissió del virus que es va registrar en el personal sanitari dels centres sanitaris del País Valencià. "És altament probable --prossegueix-- que aquests contagis tinguessin lloc en els centres mèdics i a conseqüència de les insuficients mesures de seguretat", afirma.

Tot i que la sentència reconeix que l'administració va dur a terme "actuacions" en "les condicions més adverses que es recorden en els últims anys", la resolució afirma que "aquesta falta de mitjans no pot ni ha de repercutir en perjudici dels treballadors, que són els que van afrontar de manera directa i immediata el risc més gran per a la salut". "La responsabilitat de la insuficiència correspon a l'ocupadora", insisteix el magistrat.

1,9 milions d'euros

El cost de les indemnitzacions als 154 metges s'eleva a 1,9 milions d'euros. Una xifra que podria créixer durant les pròximes setmanes, perquè el CESM-CV està a l'espera que es facin públiques dues sentències pel mateix motiu als jutjats de Benidorm i València, així com de la celebració de dos judicis més a Elx i Castelló de la Plana. Abans que es faci efectiu el pagament de les compensacions caldrà saber si la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública decideix recórrer la resolució judicial, possibilitat que l'Advocacia de la Generalitat Valenciana està estudiant.

Així mateix, la sentència condemna la conselleria "a adoptar de manera inexcusable les mesures de protecció, prèvia avaluació dels riscos i llocs de treball pels serveis de prevenció corresponents; a dotar els professionals dels mitjans de transport i protecció individual en l'atenció domiciliària, sigui en jornada ordinària o en atenció continuada, i a dotar el personal dels equips de protecció compostos, almenys, per solucions hidroalcohòliques, bates impermeables, mascaretes FFP2, FFP3, ulleres de protecció, mitges específiques, guants i contenidors grans de residus".

Resolució "demolidora"

Des del Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana han qualificat de "demolidora" la sentència i han mostrat la seva satisfacció perquè s'obligui l'administració a proporcionar elements de protecció als seus treballadors. En aquesta línia, agraeix que reconegui "el greu risc que ha suposat aquesta actitud negligent per a la salut i la seguretat" i que "s'obligui l'administració a indemnitzar els treballadors pels danys i perjudicis causats".

stats