País Valencià19/01/2016

Compromís trenca amb Podem i registra una petició per tenir grup parlamentari amb 4 diputats

Els diputats de la coalició sotmetran a consulta de la militància si han d'anar al grup mixt o integrar-se en el grup confederal de Podem

Salva Almenar
i Salva Almenar

ValènciaQuatre dels nou diputats electes de la coalició Compromís-Podem-És el Moment han optat per esgotar les seves possibilitats de tenir grup parlamentari propi i 5 minuts abans de les 20 hores d'aquest dimarts –moment en què acabava el termini– han registrat a la mesa del Congrés el seu escrit on sol·liciten la constitució com un grup parlamentari d'estricta obediència valenciana al marge de Podem. La petició, signada pels quatre membres de Compromís, suposa el trencament de la coalició electoral, ja que els 4 parlamentaris de Podem i la independent Rosana Pastor no s'hi han adherit.

La possibilitat de demanar un grup amb els nou diputats electes gràcies als 671.071 vots obtinguts el passat 20 de desembre ha estat damunt la taula fins minuts abans d'haver de presentar l'escrit en el registre. De fet, fins i tot el compte oficial de Compromís ha tuitejat una foto d'un escrit on sol·licitaven el grup parlamentari els 9 diputats electes de la coalició. Un tuit que ha estat esborrat minuts després i que feia presagiar que finalment no serien els 9 els que demanarien el grup valencià.

Cargando
No hay anuncios

És probable que demà en la seva reunió la mesa rebutgi la proposta –per no complir els requisits del reglament– i llavors els quatre diputats hagin de triar entre anar al grup mixt o integrar-se en l'altre. De fet, el mateix diputat Joan Baldoví ha explicat en els passadissos del Congrés que aquesta petició es tractava d'un gest "testimonial", ja que saben que amb 4 diputats no es pot conformar grup parlamentari. Amb tot, en l'escrit es deixa la porta oberta a la cessió d'algun diputat d'una altra formació perquè puguin acabar tenint grup.

Així, l'escrit presentat a la mesa apel·la als articles 23 i 24 del reglament de la cambra i fa constar acords de la mesa de 1996 i 2000, quan es va acceptar la configuració d'un grup de Coalició Canària amb la incorporació de diputats electes per la coalició UPN-PP, sota la consideració que, com que no s'havia format grup parlamentari, "no s'havia esgotat el seu percentatge de vot". Segons subratlla Compromís, aquest criteri va ser confirmat pel Tribunal Constitucional en una sentència de març de 2002.

Cargando
No hay anuncios

La militància triarà el destí

El que serà portaveu del grup en cas d'acceptar la proposta la mesa del Congrés, Joan Baldoví, ha lamentat que finalment els quatre diputats de Podem i la independent no hagin firmat la petició de grup propi. Des de Compromís s'ha insinuat la possibilitat que els diputats que no han firmat l'escrit podrien haver contravingut el protocol electoral segellat abans de les eleccions, en el qual s'especifica que "els signants del protocol es comprometen a formar grup parlamentari propi amb els diputats elegits". Si bé des de Podem es pot argumentar que hi ha una clàusula que els permet, en cas que la mesa no acceptés el seu grup parlamentari –la qual cosa passarà previsiblement demà–, anar al grup de Podem.

Cargando
No hay anuncios

Si es confirma que la mesa no accepta la proposta –cosa molt probable perquè no compleixen el requisit de ser 5 diputats per formar grup–, els quatre militants de Compromís sotmetran a la decisió del partit quin ha de ser el seu destí: si anar al grup mixt o integrar-se a Podem –que sí que acollirà En Comú Podem i En Marea–. Aquesta qüestió ha estat un dels principals entrebancs en la negociació amb Podem per formar part del grup confederal. Els integrants de Compromís no volien contravenir el mandat de la militància i sense consultar-los abans integrar-se directament en el grup del partit de Pablo Iglesias.

Hores intenses de negociació

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu de la coalició Compromís-Podem-És el Moment de constituir un grup parlamentari al Congrés dels Diputats d'estricta obediència valenciana s'ha vist frustrat definitivament aquest dimarts. Tal com estava previst –d'acord amb les declaracions dels darrers dies del PP, PSOE i Ciutadans sobre el fet que les confluències pròximes a Podem tinguessin grup propi–, la mesa de la cambra baixa –controlada per una majoria conservadora– no ha canviat d'opinió i no ha donat llum verda al grup parlamentari propi ni tampoc a un grup que aglutini les confluències de Compromís-Podem, En Comú Podem i En Marea.

El fet que el PP, PSOE i Ciutadans no hagin validat el grup parlamentari propi valencià –perquè segons la seva lectura del reglament els diputats electes d'És el Moment pertanyen a partits diferents, Compromís i Podem, que en les eleccions no s'han enfrontat en les urnes– ha precipitat que els diputats electes de la coalició hagin hagut de prendre la decisió de què cal fer davant les poques possibilitats de constituir-se com a grup i haver de decidir a quin grup adherir-se.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és la qüestió que ha centrat les darreres hores de la negociació entre els membres de la llista És el Moment i els responsables estatals de Podem. Una negociació que en cap cas ha estat a dues bandes, ja que dins de Compromís els diputats del Bloc i els d'Iniciativa tenien opinions diferents. Després de la renúncia de Podem a intentar registrar quatre grups, en les darreres hores s'ha estudiat la possibilitat que Podem es configurés com una mena de grup parlamentari confederal que integrés les coalicions territorials afins, amb quatre portaveus –Pablo Iglesias i tres representants de les marees– i agenda pròpia per a les confluències valenciana, catalana i gallega.

Aquesta opció no ha convençut els membres de Compromís, que han optat finalment per complir amb el mandat del seu protocol electoral, que els comprometia a constituir-se com a grup parlamentari o, davant la negativa de la mesa, a almenys intentar-ho. Aquest punt ha entrebancat la negociació, que s'ha prolongat fins minuts abans de les 20.00 hores. De fet han estat damunt la taula diferents escrits per firmar.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha pogut saber l'ARA per fonts coneixedores de la negociació hi ha hagut fins a tres escrits preparats. Un en què apareixien els nou diputats electes –que els parlamentaris de Podem s'han negat a firmar–, un altre on demanaven el grup parlamentari propi però que especificava que si la mesa no ho acceptava, durant el temps que duressin els tràmits per resoldre la situació, "subsidiàriament" els diputats d'És el Moment s'integraven en Podem –text que els diputats del Bloc Joan Baldoví i Marta Sorlí s'han negat en tot moment a firmar–; i l'últim escrit, que és el que s'ha presentat, amb la firma dels quatre diputats de Compromís.